RESİM DÜNYASI -
MetinKeleş - 03-31-2014
Resim sanatı hakkında bir konu başlığımız olmadığını gördüm.
Bu eksikliği gidermek gerek.
Araştırıp beğendiğimiz resimleri ressam ve hikayeleri ile birlikte burada paylaşalım.
"Ben resimden hiç anlamam" demeyin. Az bir çalışma ile bir bakışta resimden ressamı tanımak çok kolay. İspatı aşağıda. 15 dakika sonra, resim dünyasının otörlerinden olacağınıza garanti veririm.
Buyrun...
RUBENS
Resimdeki herkesin poposu devasa ve “löngür löngür”dür.
CARAVAGGİO
Resimlerdeki erkekler, kıvırcık saçlı, hafif şehla ve kadınsı görünümdedir.
PİCASSO
Eğer göz başka yerde, kol başka yerde, meme başka yerdedir.
SALVADOR DALİ
“Kafanız iyi” yattığınızda rüyanızda gördüğünüz saykodelik görüntüler ile bağdaştırabileceğiniz resimlerdir.
TITIAN
Resimlerin arka planı karanlık ve resimdeki insanların suratında işkence görmüş bir ifade vardır.
JAN VAN EYCK
Kadınlar da dahil resimdeki herkes tuhaf bir şekilde Putin’e bener. Bakın iki resim.
BOSCH
Resimde saçma sapan hareketlerde bulunan bir sürü küçük insan vardır.
BRUEGEL
Resimlerindeki insanlar yine küçüktür ama normal hareketler yapmaktadır.
REMBRANT
Resimdeki şahıs sokak lambasının altında duran bir evsize benzer.
BOUCHER
Resimde gereksiz bir melek popülasyonu vardır, ortalık cubid’den geçilmiyordur, eserde tuhaf bir şirinlik hakimdir.
MICHELANGELO
insanlar çıplak, güzel, kaslı ve bazen deüst üste yığılmıştır.
DEGAS
Balerin gördüysen hemen yapıştırabilirsin "bu Degas" diye...
FRIDA KAHLO
Kaşları bitişik bir kadın resmeder hep.
MONET (Manet ile karıştırmayın)
Sulu boyayla yapılmış doğa manzarası çizer.
MONDRIAN
Renkli excel sayfalarına benzer resimleri.
RENOIR
Işıklı ve mutlu bir ortamda düzeyli parti insanlarını resmeder.
MANET (Monet ile karıştırmayın)
Pek de mutlu görünmeyen düzeyli parti insanları vardır resimlerinde...
MIRO
“Bu ne be, bunu ben de yaparım” dedirtir.
GRECO
Tabloları yüksek kontrasta ve keskinliğe sahiptir, mavinin türleri vardır ve tablodaki kişiler sıska ve sakallı bir yüze sahiptir. İki örnek...
DA VINCI
Tuhaf mavi buğulu “Yüzüklerin Efendisi” arkaplanı ve dalgalı saçlara sahip uzun ince burunlu (aristocratic-nose) bir figürler vardır. Aşağıdaki iki resime bakın...
VAN GOGH
İlk gözünüze batan ama rahatsız etmeyen renk sarıdır. İki örnek...
artık bu ressamlardan birinin resmini gördüğümüzde havamızı atabiliriz...
RE: RESİM DÜNYASI -
Seckin Tunali - 03-31-2014
Dali adamımdır tek geçerim...Metin abi emeğine sağlık çok güzel başlık olmuş..
RE: RESİM DÜNYASI -
MetinKeleş - 03-31-2014
sağol @seckin. dali'den en sevdiğin resmi koysana.
dali hakkında minik bir bilgi ve koyduğun resmin hikayesi ile... :çiçek:
RE: RESİM DÜNYASI -
VeYSeL - 03-31-2014
Oo Ooo
Kesinlikle eksikliğimizdi.. Emeğine sağlık @metin abi.
çok güzel ve yerinde bir başlık :tamam:
RE: RESİM DÜNYASI -
Seckin Tunali - 03-31-2014
(03-31-2014, 12:26 PM)metin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: sağol @seckin. dali'den en sevdiğin resmi koysana.
dali hakkında minik bir bilhi ve koyduğun resmin hikayesi ile...
Aklıma geldi abi ama ipadden yazıyorum evden bilgisayardan yapıcam..
RE: RESİM DÜNYASI -
MetinKeleş - 03-31-2014
resim sanatı hakkında benim de çok bilgim yok. üyelerimiz internetten araştırıp, beğendikleri resimleri hikayesi, ressam hakkında kısa ve ilginç bir bilgiyle yayınlasalar çok güzel bir konu başlığı olacak gibime geliyor. :alkış:
RE: RESİM DÜNYASI -
SEYFO - 03-31-2014
bizim Emrullah' ta güzel resim yapar. Onunda kendine özgü bi sitili vardır...
; )
RE: RESİM DÜNYASI -
MetinKeleş - 03-31-2014
@seyfo, emrullahın kesinlikle hoşuna gidecek bu konu. içimizde en expresyonist bakış açısına sahip olan kişi. katkısı ve değişik bakış açısı olacağından eminim :)
bu arada @veysel başkan, fotoğrafları senin fotoğraf yükleme proramı ile yükledim.
ben bile yükleyebildim yani... o kadar yaniii... :D
RE: RESİM DÜNYASI -
VeYSeL - 03-31-2014
Jan Vermeer - Resim Alegorisi
Jan Vermeer bu yapıtı ile günümüzde halen çözülemeyen bir sırra imza atmıştır. Üzerinde en çok soru sorulan resimlerden bir tanesidir.
İlk soru şudur. Bu resim fotoğraf makinesinden yüzyıllar önce yapılmasına rağmen, fotoğrafik etki nasıl yaratılabilmiştir ? Söz gelimi Fotoğraf makinesinde odaklanan kısım net çevresi daha fludur. Aynı şey bu resim içinde geçerlidir. Sanatçı gözümüzle nereye bakmamız gerektiğini ayarlamıştır diyebiliriz. Fotoğraf makinesinden yüzyıllar önce resimde fotoğraftan çalışmış gibi durmaktadır. ( Bir takım sanat tarihçileri ilkel fotoğraf makinesi olan Camera obscura kullandığında hemfikirdirler. Ancak hiç biri böylesi bir etki yaratmamaktadır.
Bu resmi Vermeer satmak için değil kendisi için yapmıştır. Atölyesine gelen bir alıcı Vermeer'in bir resmini almak istemiş, ancak elinde hiç resim olmadığından müşterisini kaçırmıştır. Bu durumu hayıflanan Vermeer işe koyulur.
Bu çalışma onun vitrin resmidir diyebiliriz. Bilinen 12 kızı vardır. Ancak Resimdeki model kızlarından biri değildir. Sonradan anlaşılmıştır ki, resimdeki kadını, model olmadan hayalden resmedilmiştir. Başındaki mavi yapraklardan, Yunan mitolojisinde İlham perisini, Cluo olduğu anlaşılmıştır.
Öte yandan o siyah beyaz damalı taban da tamamen hayal ürünüdür. O dönemde kolay kolay hiç bir evde o tarz bir döşeme yoktur. Sadece belli zengin evlerde çok az bir yerde kullanılmaktadır.
Son olarak Resim öylesine etkileyicidir ki, öndeki ressam ayağa kalkıp kızın yanına gitse, kızdan en az 2 3 katı büyük olacağını ve inanılmaz bir orantı hatası olduğunu fark edemiyoruz. Kızın boyu anormal derecede küçüktür. Ya da öndeki figür bir devdir.
Bu resim yüz yıllar sonra tarihin en tekinsiz sanat koleksiyoneri, Hitlerin baş yapıtı olacaktır. Hitler zamanında tam on bin sanat eseri toplamayı başarmıştır. İngiliz Kraliyet müzesinde şuan 2 bin eser bulunduğunu düşünürsek, kaç tane müze kurulabileceğini kestirebiliriz..
The Allegory of Painting (Resim Algorisi)
120 cm x 100 cm
Kunsthistorisches Müzesi, Viyana, Avusturya
Carlos Schwabe - Mezarcının Ölümü
Yaşlı bir adam donmuş sert toprağı epey bir kazmış. Kendisini işine belki de öylesine bir kaptırmıştır ki, ölüm meleğinin yavaşça yanına inip, yeşil renkteki ruhunu yavaşça ellerinin arasına aldığını bile sonradan fark ediyor.
Sembolist akımının öncülerinden, Carlos Schwabe yakın bir dostunu kaybettikten sonra, ölüm üzerine ciddi düşüncelere dalmıştır. Resimde bir mezarcının kazdığı mezarın aslında kendi mezarı olduğuna tanık oluyoruz. Resimdeki kara melek avuçları arasında yaşlı mezarcının ruhunu tutuyor. Karların arasında uçları çıkmış, filizler ise belki de ölüm ve doğumun döngüsünü temsil ediyor.
Resimdeki kara melek, ressamın karısıdır.
Gustav Klimt - Öpücük
Tarihin en meşhur öpücüğü şüphesiz Klimt'e aittir. Bu resim oldukça açık ve oldukça kapalı bir resimdir. Söz gelimi kırda uzanmış bir çift görüyoruz. Erkek sevdiceğine tutkulu bir öpücük konduruyor. Böyle düşünüldüğünde oldukça romantik ve keyifli bir resim olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ancak erkek kadının yüzünü sıkıca kavramış ve sanki zorlayıcı unsurlar barındırmaktadır. Kadının öpücüğü alırken yüzünde pek bir mutluluk yada pozitif bir şeyler göremiyoruz. Karşılık vermeye pek niyeti yokmuş gibi duruyor. Hatta feminist çevreler işi bir adım öte götürerek kadının bir uçurumun kenarında resmedilmesine dikkat çekiyor.
Gustav Klimt annesi ve evde kalmış ablası ile yaşayan sessiz sakin bir çocuktu. Annesi böyle diyordu. Ancak o kadınlara inanılmaz düşkün özellikle kızıl saçlı kadınlara oldukça ilgi duyan ve atölyesinde bazen onlarca kadına ev sahipliği yapan bir kişi idi. Bu durumu bilen çevreler ortaya oldukça garip bir iddia ortaya atmışlardır. Bu iki figürün dış hatlarının bütünü kocaman bir penisi andırdığını, erotik bir çalışma olduğunu ve bununda sanatçının içerisinde bitmek bilmez arzuların yansıması olduğunu dile getirmişlerdir.
İlginç iddialar hakkında kesin hükme varamasak ta, Klimt'in sanat tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı sanatçılarından biri olduğunu kabul ediyoruz. Nede olsa o tarihin en meşhur öpücüğünü atan bir ressam.
Grant Wood - Amerikan Gotik
Grant Wood Amerika'yı kasıp kavuran büyük burhan zamanında, kırsal bölgeleri gezerek gördüğü yerleri resmetmiştir. Bu resimde amaç aslında arkadaki evi resmetmektir. Genel mimarisi çok hoşuna gitmiştir. Sonra o evde yaşayacak , mutlu insanlar resmetmeye karar vermiş, ve çiftçi aile olarak, bayan figürü kardeşi, erkek figüründe ise dişçisini kullanmıştır.
Sadece estetik kaygılarla yapılan resim bir anda Amerikalıların sembolü bir hal almıştır.
RE: RESİM DÜNYASI -
Cem V - 03-31-2014
Gizem VATANSEVER (kardeşcazım)
Gizem VATANSEVER (kardeşcazım)