Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jiroskobik etki

Arkadaşlar bu gün bir kaynak kitapta aşağıdaki formülü gördüm.

Tekeri çeviren sonuç ivmesi(tork)= Dönen tekerin atıl kütle ivmesi x Tekerin hızı x Dödüşün açısal hızı

Bisiklet tekeri ile çoğumuz bildik jiroskobik deneyi yapmışızdır. Teker dönüş hızı ve tekerin çapı ne kadar büyükse tekeri milinden tutarak yönünü değiştirmek o kadar zorlaşır.

Eski fizik bilgilerinide acık hatırlarsak şu sonuçları çıkarıyorum.

Tekerlek çapı büyürse atıl kütle ivmesi büyür buda dönen tekerin dengesini bozmak için daha fazla güç harcamak demektir. Yani motor daha dengeli ve dönüş için daha fazla kontra basmak.

Telli ve çelik jantlarda da önemli bir fark oluyor. Telli jantta lastik ve jantın ağırlığı dönen tekerin dışında yoğunlaşıyor ve jantın merkezi daha hafif. Dolayısıyla yine tekerin dış yüzeyinde bir noktanın açısal momentumu çok daha yüksek. Buda hızlı dönen bir tekerde daha fazla kararlı yapı ve merkezkaç kuvvet yaratıyor. Sonuç yine aynı daha düşük süratlerde bile daha fazla denge bu dengeyi bozmak için daha fazla güç.

Tabi dönüş hızı zaten ne kadar fazla ise kararlılık o derece artmakta.
Benim bu formülden çıkarabildiklerim bunlar. Katkı sağlayan olursa sevinirim.
Ara

Cihan abi teker dönüyor dan başka birşey bilmem ben:]
Ara

(04-22-2011, 09:06 AM)emomen Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Cihan abi teker dönüyor dan başka birşey bilmem ben:]

Aaaa Emrullah biz senden locikıl acıklamalar bekliyoruz.
Ara

Cihan Abi ne zaman nöbetten çıksa böyle şeyler oluyor.....
Merak etmeyin arkadaşlar biraz uyusun yarın normale döner....
Ara

abi moment ordan tekerin merkezi telli telli telli yok o değil heh hız istikrar viraj uff abi ne ettin yaaa ..*0900.,,,'^^^+^%^&^/^(^)^=^=^? hımmmmmm:O:O:O:sinirli::sinirli:

(04-22-2011, 10:47 AM)SEYFO Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Cihan Abi ne zaman nöbetten çıksa böyle şeyler oluyor.....
Merak etmeyin arkadaşlar biraz uyusun yarın normale döner....

Evet uyumam gerek yarın 23 Nisan ve yine nöbetim var. Pazar günü daha derin konularla gelebilirim. :O
Ara

Arkadaşlar pazargünü daha ağırları geliyor....
Herkes çalışsın..fizik kitapları - bilim mecmuaları felan okuyun...kendinizi hazırlayın...
Allah yardımcımız olsun....!!!
Ara

(04-22-2011, 11:03 AM)SEYFO Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Arkadaşlar pazargünü daha ağırları geliyor....
Herkes çalışsın..fizik kitapları - bilim mecmuaları felan okuyun...kendinizi hazırlayın...

işiniz gücünüz makara zaten...

biraz da bilimsel açıdan bilgilenelim arkadaşlar :utan:

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)

(04-22-2011, 11:05 AM)VeYSeL Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  
(04-22-2011, 11:03 AM)SEYFO Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Arkadaşlar pazargünü daha ağırları geliyor....

işiniz gücünüz makara zaten...

biraz da bilimsel açıdan bilgilenelim arkadaşlar :utan:

Sağol Veysel beni bi sen anladın.
Ara

oda uykuzsuz... :delü::delü::delü:
Ara