Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ebru Sanatı
#1

Eminim Zahit 'in söyleyeceği çok şey vardır..
O varken bize düşmez ama konuyu tetiklemek adına başlığı açayım dedim..
Gmk


Tarih

Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan'da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan'daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar'a geçmiştir.

Batıda ebru "Türk Kağıdı" olarak adlandırılmaktadır. Koyulaştırıcı bir madde ile kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kağıda geçirilmesi ile yapılır.
Ortaya çıkış yeri ve tarihine ilişkin kesin bir delil bulunmamaktadır. Ancak, köklerinin 9. ve 10. yüzyıla kadar uzandığı varsayılmaktadır. Bilinen o ki, bu sanat, kağıdın tarih sahnesine girmesiyle gelişmiştir.10.yüzyılda Çinli bürokrat Su Yijian (957-995 MS.)Fırça,mürekkep,mürekkep taşı ve desenli kağıdı " Wen Fang Si Pu (Çalışmanın dört hazinesi) " olarak kaydetmiştir.Çin'de liu-şa-cien (流沙箋), XII. asırdan itibaren Japonya'da suminagaşi (墨流し) ve beninagaşi (紅流し) isimleriyle sulu vasatta yapılan bir takım çalışmaların mevcudiyeti, daha sonraki asırlarda Çağatay Türkçesi'yle ebre (ابره) adını alarak Türkistan'da ortaya çıkan bu sanatın tarihi gelişimi hakkında, müphem de olsa bir fikir vermektedir.

Türkistan'dan en geç XVI. asır başlarında İpekyolu'nu takiben İran'a geçişinde ebri (ابری) olarak isimlendirilen bu sanat, görünüşüyle gerçekten bulut kümelerine benzer şekiller taşıdığından, buluta nisbet ifade eden bu Farsça ismi doğrulamaktadır. Osmanlı ülkesinde de revaç bulan aynı isim, telaffuz zorluğundan son yüzyılda Türkçe'de ebru'ya dönüşmüştür. Galat olmakla beraber, kaş gibi şekiller de ihtiva ettiğinden, bu sanata ebru denilmesi bir çelişki sayılmamalıdır;
çünkü ebru kelimesi Farsça'da kaş manasına gelmektedir. XVI. asır ortalarında Mir Muhammed Tahir (میر محمد طاهر) tarafından Hindistan'da yapılmaya başlandığı rivayet olunan ebruculuk, buradan İran'a ve sonra da İstanbul'a kadar yayılmıştır. Aynı yüzyılın sonlarında, İstanbul'dan Avrupalı seyyahlar tarafından kendi memleketlerine götürülen ebru kağıtları önce Almanya'da, sonra da Fransa ve İtalya'da mermer kağıdı veya Türk mermer kağıdı, hatta sadece Türk kağıdı adıyla tanınıp benimsenmiş ve oralarda da yapılmaya başlanmıştır. Zaman içinde İngiltere ve Amerika'ya da yayılan ebru kağıdı, her ülkenin sanat anlayışına göre bir başkalık gösterir. Bunda, kullanılan değişik malzemenin de rolü olmalıdır. Belgelenen en eski ebru örneği 16. yüzyıla aittir. Kağıdın süslenmesinde, kıt'a ve levhaların iç ve dış pervazlarında, yazma ciltlerinde yan kağıdı olarak sıkça kullanılmıştır. (Derman، M.Uğur Osmanlı Ansiklopedisi. C.11,s.189)

Ebru hakkında Türkçe kaleme alınmış bilinen en eski eser, 1615’ten sonra yazılan "Tertib-i Risâle-i Ebrî" (ترطیبِ رسالۀ ابری) adlı yazma kitapçıktır. Günümüzde bilinen ebru tarzındaki eserler ilk kez Orta Asya - Osmanlı coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Ebrunun tarihi ile ilgili olarak sayın Uğur Derman (Türk Santında Ebrû), tarihi kestirilebilen en eski ebru olarak, üzerinde Mâlikî Deylemî’ye ait bir kıt’anın bulunduğu ve Gürcistan’da yazılmış olan 1554 tarihli bir ebruyu gösterir. Bu ebrunun, hafif ebru olarak yapılmış olması ve hafif ebrunun ancak belli bir ustalaşmadan sonra yapılabildiği gözönüne alınacak olursa, ebrunun orijinin çok daha eskilere dayandığı düşünülmektedir.

Osmanlı döneminde başlıbaşına bir sanat ve iş kolu olan ebruculuk, 20.yüzyıl başlarına gelindiğinde unutulma noktasına gelmiştir. Bu sanatın tekrar hayat kazanması, ebru sanatına 'çiçekli ebru'yu geliştiren büyük sanatçı Necmeddin Okyay sayesinde olmuştur. Okyay'dan sonraki büyük merhale Mustafa Düzgünman'dır.

Ebru türleri

Battal Ebru : Su üzerine serpilen boyalara hiçbir müdahale olmaksızın yapılan ebru
Gel git Ebru : Battal ebrudan sonra, önce enlemesine ,boydan boya, daha sonra yukarıdan aşağıya [[çizgiler çekildiğinde elde edilen ebru.
Şal Ebru : Gelgit ebrudan sonra çapraz çizgiler çekilerek elde edilen ebru
Somaki Ebru
Taraklı Ebru
Bülbül Yuvası
Çiçekli Ebru
Hafif Ebru
Koltuk Ebrusu

Ebru : "Akkase" (عاكسه), "yansıma" veya "kalıp" manesidir. "Aks" (عكس) "negatif" Arapça dilde aslı ve şimdi Farsçadan Türkçe'ye geldi. Bir oyma kâğıtı kalıp veya Arap zamkı kullanılarak ebrunun figür ya da yazı şeklinde kapatılan yerlerinin ebru almaması sağlanarak yapılan figüretif ebru türü.
Neftli Ebru :[Battal ebru] türünde tekneye atılan son boyanın içine neft katılarak yapılan ebru çeşidi.
Kumlu Ebru : Yüzey gerilimi düşük bir teknede, sürekli aynı noktaya boya damlatarak yapılan ebru çeşididir.
Hatip Ebru:Battal ebrudan sonra bizle boya damlatılır ve biz ya da at kılıyla damlalara şekil verilir.

Ebru malzemeleri

Su
Kitre ,deniz kadayıfı boy tohunu ve sahlep gibi suyun yoğunluğunu sağlayacak doğal maddeler ile karıştırılır. Su kireçsiz ise dinlendirilmiş musluk suyu olabilir.Eskiler yağmur suyu kullanırmış.Tercihen saf su kullanılmalıdır.Kitre ile de yapılabilir

Toprak boya
Ebruda kullanılan boyalar eskiden doğada bulunan topraktan elde edilirmiş.Bu toprak ezilir elekle elenir ve suda süzülerek kullanıma hazır hale getirilirmiş. Günümüzde ezilmeye hazır halde ya da ezilmiş boyalar kullanılmaktadır.Toprak boyalar mermer ve destiseng denilen el taşı nın yardımıyla ezilerek macun kıvamına getirilerek kullanılır.

Öd
Öd genellikle büyük baş hayvanların safrakesesinden elde edilir.Safrakeseleri delinir ve içindeki öd süzülerek bir kapta toplanır,benmari usulü kaynar suda 20 dakika bekletilir.Yüzeyde biriken köpük bir kaşık yardımıyla alınır.Bu işlem kötü bir kokuya neden olduğu için açık havada yapılması önerilir.Kalkan balığı ödü de kumlu-kıçıklı ebru yapımı için uygundur.

Kitre
Ebru yapımında kullanılan suyun belli bir yoğunluğa sahip olması ve özel olarak hazırlanan boyayı üzerinde tutabilmesi gerekmektedir, her hangi bir suyla ebru yapılamaz. Ebrunun suyuna bu özelliği veren maddenin ismi kitredir. Kitre, Türkiye'nin güney ve güneydoğu bölgelerinde kırlarda yetişen yabani bir dikenin(geven) özsuyudur. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır. Bu kabuklar tek tek toplanır. Kabuk şeklinde olan kitre aktarlarda satılmaktadır. Ebrunun suyu hazırlanırken saf suyun içine belli ölçülerde kitre konulur. Su ağzı kapalı bir kapta bu şekilde bir süre bekletilir. Belli zaman aralıklarıyla mıncıklanarak eriyen kitre özünün dağıtılması gerekir. Suyun yeterli yoğunluğa ulaşmasından sonra, içinde kalan erimemiş kitre kalıntılarını ayırmak için, ebru suyu iyice süzülmelidir. Kitre ebru yapımında kullanılan, suyun belli bir yoğunlukta olması için suya karıştırılan maddelerden biridir. Ünlü Ebrucu Sacid Okyay ebru yapımında en iyi sonucu salepin verdiğini ancak kitrenin daha ucuz olması sebebi ile kitre kullandığından bahseder.

Deniz kadayıfı
Kitrenin hazır hale gelmesi 5-6 gün kadar gerektiği için deniz kadayıfı denilen deniz yosunu kullanılabilir.Hazır toz halde satılır.50 gr toza 5 lt saf su ilave edilerek topaklanma olmamasına dikkat edilerek mikserle ve ya kaşık ile karıştırılır.Bir saat içindeki hava kabarcıkları yüzeye çıkıp patlıyana kadar karıştırılır.Ve kullanıma hazırdır.

At kılı
Fırça yapımında kullanılan atkılları tercihen yaşlı atların yelelerinden ya da kuyruklarından elde edilir .At kılı tercih edilmesinin nedenleri gözenekleri nedeniyle boyaların fırçadan bir vuruşta dökülmemesidir. Böylece tüm yüzeye eşit büyüklükte ve miktarda boya dökülebilir ve tabanı oluşturur. Fırçada gül dalı kullanılması; gül dalının esnek olması, kolay küf tutmaması nedeniyledir.

Kaynakça

Antik Dekor dergisi 101.sayı,Haziran 2007.
Skylife dergisi 1995 Kasım sayısı, Cüneyt Taylaner Ebru Sanatı makalesi.
"Ebru" Osmanlı Ansiklopedisi. C.11,s.189. M.Uğur Derman'in makalesi.





DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)
Cevapla
#2

BEN KONUYU DAHA ŞİMDİ YENİ GÖRDÜM:)EBRU SEYRETMEK AYRI HOŞ YAPMAK Bİ BAŞKA.SİZİ BU DÜNYADAN TEKNE BAŞINDA OLDUĞUNUZ SÜRECE ALIR.
TABİ MUSTAFA DÜZGÜNMAN IN ÖĞRENCİSİ FUAD BAŞAR ŞU AN HAYATTA ATÖLYESİ KÜÇÜKAYASOFYA SEMTİNDE.ŞUAN DÜNYANIN EN İYİ HATTATI EBRU DADA PİR SAYILIR.
TÜRKİYE YE SULTAN ABDULMECİD EFENDİ ZAMANINDA BUHARA DAN TAŞINIP GELEN VE ÜSKÜDAR SULTANTEPE DE ÖZBEKLER TEKKESİNİ KURAN ŞEYH SADIK EFENDİ VE OĞLU ŞEYH ETHEM EFENDİ EBRUYU BİLEREK GELİYOR.VE EBRU ÇALIŞMALARI YAPIYORLAR.UĞUR DERMAN HOCADA VE FUAD HOCADA ORJİNAL İKİ ÜÇ EBRUSU VAR ŞEYH ETHEM EFENDİNİN.KAYNAK OLARAK UĞUR DERMANIN AKBANK YAYINLARINDAN ÇIKAN TÜRK EBRU SANATI VE FUAD HOCANIN ÇIKARDIĞI TÜRK EBRU SANATIMIZ ÖNEMLİ İKİ KAYNAK.
Ara
Cevapla
#3

Zahid yapmış olduğun ebru ların fotoğrafları var ise bizimle paylaşırsan çok seviniriz :çiçek:

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)
Cevapla
#4

Zahit abi,

Ebruli sanatını işlemek için neler yapılmalı?
Ben ögrenmek istiyorum mesela bu konuda üçretsiz kurslar varmı?

Saygılar.
Ara
Cevapla
#5

(02-18-2011, 03:00 PM)emomen Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Zahit abi,

Ebruli sanatını işlemek için neler yapılmalı?
Ben ögrenmek istiyorum mesela bu konuda üçretsiz kurslar varmı?

Saygılar.

Emrullah gebze halk eğitim zaman zaman bu kursları yapıyor ancak pek katılım olmadığından iptal ediyor. Gebze halk eğitim web sayfasını ziyaret edersen ve kayıt yaptırırsan kursiyer sayısı yeterli olduğunda mesaj atıyorlar. Ücret olark yaklaşık bankaya 100 tl yatırtıyorlar.
Ara
Cevapla
#6

(02-18-2011, 03:00 PM)emomen Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Zahit abi,

Ebruli sanatını işlemek için neler yapılmalı?
Ben ögrenmek istiyorum mesela bu konuda üçretsiz kurslar varmı?

Saygılar.

Birde artı olarak malzemeler heryerde bulunabiliyormu? :+1:
Ara
Cevapla
#7

VAR KURSLAR.BELEDİYENİNDE OLUYOR.BAŞLANGIŞ İÇİN ORAYA GİTMEK LAZIM.BAKTIN Kİ MUHABBETİN ARTTTI EBRUYA BEN BU İŞİ YAPICAM DEDİN.ONDAN SONRA İYİ HOCALAR VAR.AMA İSTANBULDA.BEN İKİ BUÇUK SENE HER PAZAR BURDAN SULTANAHMETE GİTTİM GELDİM.HİÇ DE USANMADIM MUHABBET OLUNCA İNSAN YAPIYOR.

FOTO BURAYA AKTARMA BECEREMEDİM.BENİM FACE DE FOTOĞRAFLARIM BÖLÜMÜNDE 30 KADAR ESER VAR.BENİM SERGİDEN GÖRÜNTÜLER. BENİM FACE ADRESİ: ZAHİT EDREMİT
BU YAZ DA Bİ SERGİ GEBZE CENTER DA DÜŞÜNÜYORUZ ASLINDA.BAKALIM NASİP HATTAT Bİ ARKADAŞLA BERABER.
SENİN ARAŞTIRMADA GÜZEL OLMUŞ VEYSEL ELLERİNE SAĞLIK.
EBRU BİZE AİT BİR SANAT.DÜNYADA BAŞKA BİR MEDENİYET VE MİLLETTE ALTERNATİFİ YOK.SU ÜZERİNE NAKIŞ İŞLEMEK.VE BUNU YAPACAK RUH İNCELİĞİNİ ALLAH BU MİLLETE VERMİŞ:)
O YÜZDEN BİZİM MİLLİ SANATIMIZ ASLINDA.
HAT SANATIDA ÖYLE.BU İKİ SANAT DÜNYADA EN İYİ İSTANBULDA İCRA EDİLİYOR.BÜTÜN YERLİ YABANCI SANAT CAMİALARI BUNU KABUL EDİYOR YADA KABUL ETMEK ZORUNDA KALIYOR ÇÜNKİ ÇIKAN İŞLER ORTADA:)
MALZEMELER HERYERDE HERÇEŞİT VAR AMA KALİTELİ MALZEME AYAN EBRU DA KÜÇÜKAYASOFYADA.GOOGLEDEN WWW.AYANEBRU.COM ADRESİ
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi