Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SOSYAL GÜVENLİK VE ÇALIŞMA HAYATI KÖŞESİ

(10-12-2014, 03:10 PM)ŞENER Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  
(10-12-2014, 01:27 PM)Ortam Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Konuyu açmadığımı şimdi farkettim iş kazası değil motosiklet kazası. Bu durumda da SGK dan maaş alabilecek miyim ve yanlış anlamadıysam işveren beni işten çıkarırsa maaş alamayacağım ? Ve ben herkezden maaşın hepsini değilde bir kısmını alırsın diye duymuştum ama siz daha fazlasını alırsınız dediniz ?

Evet işveren seni işten çıkarırsa doğal olarak maaş alamazsın..çünkü sen 20 günlük işçisin yasal olarak işverenin seni çıkarma hakkı var....

Normalde maaştan fazlası olur işveren senin adına aylık beyanname verirken ikramiye ve sosyal haklarını da içine alan miktarı bildirir . (SGK sitesine girip son 120 gün prim matrahını inceleyebilirsin) dolayısıyla alacağın aylık maaşından fazla olur. Ama sen 20 gündür aynı yerde çalıştığını söylüyorsun. Kaza tarihi itibarıyla (geriye dönük 1 yıl içinde) 120 gün içindeki kazançların fazla ise maaşından yüksek olacak ama hep asgari ücret alarak ve prim, ikramiye gibi hakların olmadan çalıştıysan (halk tabirinde kuru maaş) dolayısıyla 2/3 oranında bir maaş alacaksın..

Dediğim gibi işveren kanuna !!! uymak şartıyla 30 senelik işçiyi bile kapıya koyabiliyor. Bunun da hesabını oy kullanırken sandıkta sormayı unutma :tamam:

Trafik kazası dolayısıyla karşı tarafın trafik sigortasından da duruma göre faydalanma hakkın var hastane ve tedavi masrafları gibi buda ayrı bir konu....

Cevabınız için teşekkürler hastanede sıkıntı çıkmadı kendi sigortam olduğundan mahkemeden sonra trafik Sigorta'sından kesilir diye düşünüyorum. Zaten benim mahkemede kolay kolay bitmez davacı olacağımdan dolayı .

Hayat olduğun yerde...
Ara

şener abicim cevap için çok sağolasın ama benim hastalık başlangıç değil ileri seviyede mabadhypertrophy :) bence.. sen özelden o kötü yolları paylaşsana.. saygılarımla

Pantolonunu çıkartmadan alabileceğin en büyük zevktir motorsiklet...
Ara