Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bilmediğimiz Gerçekler.
#11

(08-16-2013, 12:38 PM)BayramTOPAL Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  
(08-16-2013, 12:34 PM)yusufbuyuk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  hıc ılgı alanım deıl ama senın ıcın bı bakayım bayram neden olmasın yani

Bekliyoruz Yusuf böylelikle içindeki kuşkuyuda gidermiş ve konuda bilgilenmiş olursun..

ben detaylı okumadım ama bı akc bısey buldum arkadasım bu konu ıle sana msj olarak attım detaylı olkursun dıe bu sembol ıncıl ve hz davut la cok fazla bagdastırıldıgı ıcın yahudıler bu kadar cok benımsemıs ve sahıplenmıs kısaca baktıgım kadarıyla
Ara
Cevapla
#12

(08-16-2013, 12:43 PM)yusufbuyuk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  
(08-16-2013, 12:38 PM)BayramTOPAL Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  
(08-16-2013, 12:34 PM)yusufbuyuk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  hıc ılgı alanım deıl ama senın ıcın bı bakayım bayram neden olmasın yani

Bekliyoruz Yusuf böylelikle içindeki kuşkuyuda gidermiş ve konuda bilgilenmiş olursun..

ben detaylı okumadım ama bı akc bısey buldum arkadasım bu konu ıle sana msj olarak attım detaylı olkursun dıe bu sembol ıncıl ve hz davut la cok fazla bagdastırıldıgı ıcın yahudıler bu kadar cok benımsemıs ve sahıplenmıs kısaca baktıgım kadarıyla

Ben zaten konuyu derinlemesine araştırdım ve haberdarım..
Sanada mjda söylediğim gibi araştırmana ve seninde öğrenmene sevindim.. :çiçek:
Ara
Cevapla
#13

bızlerle pekte alakalı deılmiş sonuc olarak yanı baka bı konuyu daha az da olsa sanırım aydınlattık bırlıkte :)
Ara
Cevapla
#14

Bir arada yaşayan yada bir gün karşılaşan farklı kültürler bir birilerinden çok etkilenmişler ve hatta kültürlerde evrim geçirmişler belliki
Nazar boncuğu, tahtaya vurmak, kulak memesini çekmek vs. gibi bir çok günlük adetlerimiz içinde de şaman inancı kalıntıları var mesela

İlginç bir konu Bayram sayende bende tekrar döndüm okudum bir iki makale daha.
Ara
Cevapla
#15

(08-16-2013, 01:34 PM)Cihan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Bir arada yaşayan yada bir gün karşılaşan farklı kültürler bir birilerinden çok etkilenmişler ve hatta kültürlerde evrim geçirmişler belliki
Nazar boncuğu, tahtaya vurmak, kulak memesini çekmek vs. gibi bir çok günlük adetlerimiz içinde de şaman inancı kalıntıları var mesela

İlginç bir konu Bayram sayende bende tekrar döndüm okudum bir iki makale daha.


inancının ayrılmaz sembolü olmuş, Davut Yıldızı´nı tüm yönleriyle tanımak için bu makaleyi okumayı ihmal etmeyin....

Murat Hakan Yıldırım´ın araştırması


Üst üste gelmiş iki üçgenle oluşturulmuş altı köşeli yıldız olarak bilinir Heksagram(hexagram). Dünyadaki birçok kültürde yer almış bir semboldür. Beş kollu yıldızdan daha çok tanınmıştır. Yahudi inancının ayrılmaz bir sembolü olan bu sembol, İsrail halkının dini ve tarihsel geçmişinde oynadığı rollerden ötürü Siyon yıldızı ya da Davut’un yıldızı olarak adlandırılmıştır.



Bugün de İsrail devletinin askeri ve sivil bütün organlarının simgesi olduğu gibi, İsrail devletinin bayrağının sembolüdür[1]. Ayrıca, Kızılay ve Kızılhaç gibi bir yardım kuruluşu olan Kızıl Siyon Yıldızı’nın da simgesi olarak göze çarpar.









Geleneksel olarak yapısı iki ana anlatımla açıklanmaktadır. İlki üst kısma ait köşedir ki dişi unsurdur ve “su” olarak simgelenir. Diğeri de alt kısma ait köşedir ve erkil unsurdur. Bu da “ateş” olarak tasvir edilir. Burada sunular su ve ateş, birlikte gizemli, uyumlu bir düalite düzenini gösteren kombinezon olarak yorumlanmıştır. Kozmolojik yorumunda ise ateş ve su düalitesinin karşısında yer alan “hava” ve “toprak” sembolleriyle birlikte dört elementi bir araya getiren sembol olarak düşünülmüştür. Simya ilminin sembolleri arasında bu dört unsurun hepsinin genellikle başlıca ana madde olarak tasvir edildiği düşünülürse eski çağlarda yapılan bazı büyü uygulamalarında kullanıldığı ve bu uygulamaların günümüze kadar geldiği ezoterizme ait bilgilerde yer almaktadır.



Yine Yahudi inancına göre Tetrakrammaton olarak bilinen YHWH(Yahveh) tanrının isminin dörtlü kısa yazılımının hegzagramla ifade edildiği kesinlik kazanmaktadır[2]. Talmud’ta verilen bilgilere göre, kötü ruhları kontrol etmek amacıyla Kral Saleyman’a verilen sihirli yüzük üzerinde Tanrı’nın en kutsal ismi olan YHVH isminin (Tetrakrammaton) tek tek işlenmiş olduğu ifade edilir[3].



Yahudi Kutsal Kitabına göre, “Golyat” adlı bir devle ile savaşırken[4], küçük yaştaki Davud’u koruyan kalkanın üzerine onun ismi göstere bir altıgen motifi işlenmişti[5]. Aslında Megan, İbranice’de kalkan anlamına gelir. Megan David te Davut’un Kalkanı anlamını taşır. Bu yıldızın Kral Davud’un kalkanının üzerinde olmasından ötürü heksegrama daha sonradan Megan David ismi verilmiştir[6].



Magen David Yahudilik simgesi olarak ilk kez 1933’te Prag Yahudi Cemaati tarafından onaylanıp, kullanılmış ve bu cemaatin özel ve resmi sembolü olarak kabul edilmiştir. Bu sembolün diğer komşu Bohemya cemaatleri yoluyla Viyana’ya kadar ulaştığı varsayılmaktadır. Viyana’nın eski Yahudi mahallesiyle Hıristiyan Mahallesi arasındaki sınırı belirleyen yerin üzerine bir Davud yıldızı oyulmuştur. 1656 tarihli ünlü Dikilitaş bugün hala ayaktadır[7].



Siyon yıldızı ya da Magen David’in önemi Kabala ile ortaya çıkmıştır. Ünlü Kabalist(kabala yorumcusu) Gershon Sholem, bu sembolle ilgili şunları söyler:


“Hıristiyan dünyasınca kabul edilen Haç’a karşılık Yahudilerin de özgün bir sembol benimsemeleri ihtiyacı doğmuştu. Haç’ın ifade ettiği anlama sahip olmasa da, Magen David yaygınlıkla tanınıp sevilmiş bir şekildi ve Yahudi dünyasına kendini kolaylıkla kabul ettirmişti.”[8]



Yanda 1970’li yılların ortalarında İsrail’deki arkeolojik kazılarda, Bet-El yöresindeki M.Ö. 10 ila 20 yıllarına ait bir yapıda bulunan altı köseli yıldız, yüzyıllardan beri, Yahudi ve Masonların kullandıkları ortak simgelerdir. Bronz çağına (M.Ö. 3200 – 1200) dayanan bir geçmişi olduğu düşünülen bu motiflerin benzerleri Kineret Gölü kıyısında, 2. yüzyıldan kalan Kfar-Nahum Sinagogu’ndaki oyma kalıntılarda bulundu[9].



MASONLARIN VE TAPINAK ŞOVALYELERİNİN SİMGESİ



Dünya masonları arasında kendi localarının sembollerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur heksagram. 90° de açılmış gönye ve sıfırda kapanmış pergel, hareketsizliğin yansımasıdır. içinde gönye ve pergel, Siyon yıldızı’nı oluştururlar.



Bu da Yahudilik ve Masonluğun iç içe olmalarının belli başlı örneklerindendir [10].





Yanda, Mason localarının görevlileri Siyon Yıldızı’ nın altı uçlu kısımlarında gösterilir. Bu loca içindeki iş bölümünü de ifade eder.



Locayı idare eden Üstadı Muhterem ile iki Nazır çıkan üçgeni, Locayı organize eden Hatip, Katip ve Nazırlar inen üçgeni teşkil ederler[11].









Mason, Gül-Haç ve Kabala[12] öğretisinden aldığı esaslara dayanan Gizem Cemaati (Theosophical Society), Yahudi mistisizmine sıkı sıkıya bağlı bir örgüt olan Tapınakçı(Templaers) geleneği de beslemekte ve korumaktaydı. Bu birliktelik, sıraladığımız örgütlerin ve bunlara bağlı derneklerin ambleminde de ortaya çıkmaktadır.



Bunların amblemin ortasında kocaman bir Siyon yıldızı ‘nın olması da dikkat çekicidir[13].



Muharref Tevrat kaynaklı Yahudi sembolleri de amblemde yer alıyordu. Tüm bunların yanında, bir de ilginç bir sembol daha vardı derneğin ambleminde; sonradan Nazi partisinin sembolü haline gelecek gamalı haç da vardı. Oldukça eski bir okült sembol olan gamalı haç (swastika), Kabala mistisizmi çinde yer alan semboller arasındadır[14].











Yanda, İngiltere’de Londra’da 12.y.y. ait Lincoln Katedralin’den bir pencere süslemesi.



Görüldüğü kadarıyla Yahudi inancının ve masonların önemli sembollerinden olan siyon yıldızı, Hıristiyan süsleme sanatını da etkilemişe benziyor[15].
Ara
Cevapla
#16

Bayram emeğine sağlık..Güzel bilgiler kardeşim:çiçek:
Ara
Cevapla
#17

Tevratı eni boyu okuyan birisi olarak bu yıldız ile ilgili bilgi görmedim. Fakat Yahudi tarihi denince Talmud esas okunması lazım sanırım fakat daha çok yeni Türkçeye çevrildi ve çok uzun bir eser. Tamamını okumadım bölüm bölüm göz gezdirdim ve bu kitapta bu yıldızla ilgili konular var. Fakat bu tip semboller genelde mistik yada gnostik akımlarda ortaya çıkar. İsrailin MÖ6. yy da Babil sürgünleri var dahası Mezopotamya topraklarında ve hatta doğu kültürlerinden İranla bile çok temasları ve savaşları oldu tarihte. İnançlar bir birlerine çok karışmış ve etkilenmişler. Mesela bir eski metin, Davut ile Golyatın karşılaşmasında Davutun kalkanında bu sembolü gören filistinli Golyatın korktuğunu geri çekildiğini söyler oysa Tevrat orjinalinde bu anladım yok.
Ayrıca bu sembol işinin içinde Kabalacıların da çıkması kuvvetli ihtimal.

Bu arada İsraillilerin Mısır esaretinden çıkışları yani Musa dönemi. MÖ. 1500 ler gibi ...İsrailliler bu esaret zamanında da Mısır inaçlarından çok etkilendiler ve hatta Musa firavuna yakın bir adamdı.

1. Samuel 17. bölüm (Tevrat)
40Değneğini alıp dereden beş çakıl taşı seçti. Bunları çoban dağarcığının cebine koyduktan sonra sapanını alıp Filistli Golyat’a doğru ilerledi.

48Golyat saldırmak amacıyla Davut’a doğru ilerledi. Davut da onunla dövüşmek üzere hemen Filist cephesine doğru koştu.

50Böylece Davut Filistli Golyat’ı sapan ve taşla yendi. Elinde kılıç olmaksızın onu yere serdi.

51Sonra koşup üzerine çıktı. Golyat’ın kılıcını tutup kınından çektiği gibi onu öldürdü ve başını kesti.
Kahraman Golyat’ın öldüğünü gören Filistliler kaçtılar.

54Davut Filistli Golyat’ın başını alıp Yeruşalim’e götürdü, silahlarını da kendi çadırına koydu.
Ara
Cevapla
#18

şaşırtıcı , güzel paylaşım Bayram teşekkürler.. :çiçek:

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)
Cevapla
#19

Eline saglik bilgilendim...
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: emomen
05-17-2011, 11:00 AM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 3 Ziyaretçi