10-11-2014, 09:03 AM
(10-11-2014, 12:34 AM)Ortam Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Konuyu açtığınız için teşekkürler.
İlk soru benden gelsin. Geçen sene 2013 yılından itibaren 1 yıla yakın İlk işimde 10 ay ve diğer iş yerlerimde de 2 aya yakın( bir iş yerinde 3 hafta diğerinde bir hafta en son iş yerimde de 20 gün) çalışma tecrüben var son işimde çalışırken birçoğunuzun bildiği gibi kaza geçirdim ve şuanda 1 ayı doldurduğum ve görünüşe göre 2 ay daha devam edecek sakatlık ve dolayısıyla işten uzak kalma durumum var. Sigortadan bu süre için maaş alacak mıyım ? Ortalama asgari ücrete yakın maaşlarla çalıştım, ne kadar maaş alacağım ? Çalışmadığım tüm süre boyunca maaş alacak mıyım? Yoksa sadece belli bir gün için mi maaş alacağım ? Ve eğer iş yeri bu süre zarfında beni daha fazla beklemeyip işten çıkartma kararı alırsa bu maaş kesilecek mi ?
Cevabınız için şimdiden TEŞEKKÜRLER
(kaza iş kazası değil herhalde, iş kazası ise durum çok farklı olur)
Çalışmadığın süre için maaşını SGK verecek ve şu an ki maaşından biraz fazlasını alacaksın. İş yeri senin istirahatli olduğunu dönemsel olarak( 10 gün) sgk ya bildirmek zorunda ki bunu kısa aralıklarla yaparsa kısa aralıklarla sgk maaş ödemesi yapar ancak ay sonu yada toplu bildirim yaparsa maaşını istirahat sonunda sgk ptt /banka yoluyla öder . İşyerinden bildirim yapılıp yapılmadığını ve bağlı olduğun sgk dan ne zaman ödeme yapılacağını öğrenmen gerekecek.( tek şart istirahat den önceki 1 yıl içinde en az 120 gün sgk ya prim ödenmiş olman gerekli.)
İşveren seni her zaman işten çıkarma yetkisi var (çalışma sürene bağlı en az 2- 8 hafta sonra) varsa tazminatını da öder ( en az aynı işyerinde 1 yıl çalışma ile tazminat hakkın olur) (İş kazaları hariç)
İşveren seni işten çıkarırsa çıkardığı tarihten sonra maaş ödenmez..
geçmiş olsun