Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU
#1
Exclamation 

Hızınızın temposunu biliyor musunuz?

160213193252_Tempo1.jpg

Her sürücü kendi sınırlarını iyi bilip hızını o tempoda tutabilmelidir. Pistlerdeki tempolar caddeler için uygun değildir. İki hafta önce bir sürücü öldü. Bir virajı alamadı ve motoruyla kayaların içerisine savruldu. Yolda kaymasına sebep olacak kum, yağ yada buz yoktu. Herhangi bir arabada onun hattının açığına kaçmasına sebep olmamıştı. Tamamen sürücü hatası. Sürücü kendi hız temposunu bilmiyordu. Temposunun üzerinde bir hızla viraja girdi ve beyni ona bu hızın bu viraj için çok fazla olduğu ikazını verdi. Oda motoru kaldırdı ve arka freni çiviledi. Elveda…

Yarış pistlerinde sürücüyü kurtaracak lastik yada saman bariyerler vardır. Bir ambulans ve işi bilen ekiplerde hazırda bekler. Çoğunlukla yoldan çıkan yarışçı yerinde kısa bir sağlık teftişinden sonra kaza yaptığı yere dönerek kazasını analiz edebilir. Caddeler yarış pistleri değildir. Bu şekilde kullanımları sizin sürücülük ömrünüzü kısaltacaktır ve kendi temponuzu keşfetmenizi de olanaksız kılacaktır. Temponuzu bulup öylece sürmek yarışmaktan çok uzak ve daha eğlenceli bir şeydir.

Tempo, motoru gerçek yerine oturtarak onu kontrollü bir araç konumuna sokar. Temponuzun dışına çıkarsanız o sizi kontrol eder. Bir çok yarış tipi motor sürücüsü bir kere motorlarına binince gazı öyle kontrolsüzce kullanırlar ki oluşan süratle adeta motorları tarafından aceleyle taşınan bir bagaj durumuna düşerler. Tempo ise 1200cc ne kadar zevkliyse 250cc bir motorun da o kadar zevkli olmasını sağlar. Bu sürücünün sağ bileğini kullanma maharetiyle ilgili bir gerçektir. Budala biri gazı çevirebilir ama nasıl durulacağı yada dönüleceği hakkında bir fikri yoktur. Durmayı öğrenmek hayat kurtarır, dönmeyi öğrenmek hayatı zenginleştirir. Bir motoru ardışık dönüşlerde kullanmaktan daha zevkli ne vardır. Eğer temponuzu ayarlayamazsanız frenlerle uğraşırsınız, buda acil bir durumda sizi çaresiz bırakır. Kendi temponuzu bulun ve göreceksiniz ki asıl eğlence oradadır. Düz yolda gazı sonuna kadar açmanın değil de her durumda kendi temponuzda güvenle gitmenizin gerçek motor ustalığı olduğunu anlayacaksınız.

Olur olmaz her yerde hızlı gitmek, kural tanımadan kamikaze gibi alçaktan uçmak biz motorcuların imajını zedelemektedir. Ehliyetimizi, motorumuzu sonunda da kendi bedenimizi kaybedebiliriz.

Kendi otoban ve şehir içi hız temponuzu bulunuz, ona bağlı kalınız ve gereksiz ve riskli süratlenmelerden kaçınınız. Çok üst bir hız tempom var diyorsanız yarış pistlerini kullanınız.

Tempolaşma kaideleri:

.Dönüş hızınızı erken ayarlayın. Dönüş noktasını kaçırırsanız eyvah.
.Yere doğru bakmayın. Bu hızı beyninizin olduğundan daha fazla gibi algılamasına sebep olur.
.Motoru çabuk döndürün.
.Frenleri hassas bir tarzda hissederek ama ciddi bir sıkmayla kullanın.
.Gazlamaya erken başlayın.
.Sollamak dışında orta çizgiyi asla geçmeyin. Bu aslında sizin motora ne kadar hakim olabildiğinizin bir göstergesidir.
.Orta şeride yakın kısımlarda fazla kalmayın . Açık dönüşle gelen bir araç olabilir.
.Virajlarda gereksiz sarkarak veya düz yollarda iyice kapanarak kişilik bozukluğu olabilecek araç sürücülerinin dikkatlerini üzerinize çekmekten kaçınınız.
.Gurup liderliği yaparken grupla bir sürüş yapınız. Hat değişmeleriniz yumuşak ve önceden el işaretleriyle belirtilerek olmalıdır.
.Sürüyü takip ediyorsanız grupla birlikte sürünüz. Şayet sürü liderini takip edemiyorsanız ve kendi temponuzu tutturmaya çalışıyorsanız başkalarının da sizi takip etmesini beklemeyiniz.

Toplu sürüş temposu:

Düzlükler rütbelerin ayarlanacağı zamanlardır. Lider takip edenleri birbirine karıştırıp kümeleştirmeyecek tempoyu tutturmak zorundadır. Bilhassa dur işaretinden sonra hareket ederken yada çift yönlü yolda araç sollarken tüm sürücülerin hızlarını aynı tempoda tutmaları esastır. Lider gazı sert kullanarak aracı sollamalı ve geriden gelenlere sollamayı yapacakları boş alanı bırakmalıdır. Ancak bunu yaparken ölçüsüz hızlanıp grubu geride bırakmamalıdır. Düzlüklerde mantıklı süratlerin yaratacağı aralar kolay kapatılabilir, sürücüler önlerindeki motordan iki saniye mesafede çaprazlarındaki sürücülerden 1 saniye mesafede olmalılardır. Domino taşlarının birbirini takip eden insicamlı hareketleri gibi motorların virajlara birbiri ardından bir intizamla girip sonra aynı sırayla çıkışını seyretmek büyük zevktir. Gazın kontrolünde ustalaşmak ve sürüş hızının duruma göre aynı tempoda düzgün tutulabilmesi resmi günlerdeki motosikletli polis kortejlerinde bariz bir şekilde sergilenmektedir.

:kalp: Hayat kurtaran bilgiler :kalp:
Alıntıdır...

Honda Kalbim Hep Onda !! :tamam:
160111131835|hondaimza.jpg
Cevapla


Bu Konudaki Mesajlar
SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: selcukkalaycioglu - 02-13-2016, 07:38 PM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: özkan - 02-13-2016, 08:33 PM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: Alper.Şensöz - 02-13-2016, 08:41 PM
SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: SM_trying - 02-14-2016, 04:18 PM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: selcukkalaycioglu - 02-17-2016, 06:02 PM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: Ortam - 02-18-2016, 10:26 PM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: SM_trying - 02-19-2016, 08:00 AM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: selcukkalaycioglu - 02-20-2016, 12:08 PM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: MuratD - 02-18-2016, 11:45 AM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: muratkan - 02-18-2016, 11:48 AM
RE: SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: Ortam - 02-19-2016, 12:40 PM
SÜRÜŞ HIZININ TEMPOSU - Yazar: SM_trying - 02-20-2016, 11:13 PM

Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: Korsan
04-12-2016, 08:08 AM
Son Mesaj Yazar: Ozgur.Baydar
03-18-2013, 08:26 PM
Son Mesaj Yazar: MaRaNtZz
05-24-2011, 07:05 AM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 4 Ziyaretçi