10-18-2011, 08:14 AM
Emrullah virajda frenleme zaten başlı başına bir olay. Çok önemli ve ciddi tecrübe, eğitim ve bilgi işi gerçekten. Fakat kontra işinde acemilik kötü sonuçlar doğurabilir sana katılıyorum. Bol pratik lazım.
Hocam evet. Kıvırma hareketinde zaten çok hızlı bir şekilde her iki tarafada arka arkaya sertçe kontra basılıyor. Tabi doğrusu ben çok yüksek süratlerde denemedim 50-60 Km civarı çalışmıştık ve motor emirlere güzel itaat etti.
Şu önemli yanlız. Her motor mutlaka farklı tepkiler verebilir. Bu yüzden kişi kendi motoru ile bunu defalarca denemeli. Bir çapır yada enduro daha fazla kontra isterken ve biraz daha bu anlamda sağır iken bir yarış makinesi çok fazla tepki verebilir.
(10-18-2011, 07:06 AM)MehmetK Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(10-17-2011, 07:00 PM)Cihan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: OMM'nin eğitimlerinde kıvırmaca dediğimiz 50Km süratle ani sağa ve sola dönüşler çalıştık. Bu gibi kaçış manevralarında ise uygulanacak kesin tek yöndem. Başka hiç bir şekilde motor ani yön değiştirmiyor. İlginç olan ne kadar sert uygulansada motor devrilmiyor ve sadece yatarak dönüyor.
Cihan hocam, bu güzel video için teşekkürler.
Dediğine katılıyor ve birşey ilave etmek istiyorum.
Çıkışını gördüğümüz virajlarda zaten çok harika çalışıyor. motor yatışta ve kalkışta sürücüyü kasmıyor.
Zaten süreç nispeten yavaş işliyor.
Nekadar sert uygularsan uygula, hareket devam ettiği sürece kesinlikle motor devrilmiyor ve size katılıyorum.
Esas bilmemiz gereken ve hayat kurtaracak tarafı, önümüze çıkan yada önümüzde aniden duran kamyonun kasasından bizi kurtarmasındaki başarısıdır.
Burada biraz dikkat gerekiyor. Ani kontra ile motor aniden yatıyor ve hop.... kasadan kurtuluyorsun.
Esas hassas konu kurtulduğun an ve motoru topladığın andır. Eğer, kamyon kasasını önünde görmüş olmanın şoku hala üzerinde ise ve tecrübe de az ise, bu sefer motoru toplamak için kasadan kurtulmak için yaptığın hareketin tam tersini yapar ve motoru bu sefer de ters yöne yatırabilirsin.
Bu ani pozisyon değişikliği nedeniyle muhtemelen motor yalpalamaya başlayacak ve yine muhtemelen 30 - 50 metre sonra seni üzerinden atacaktır.
Harika bir teknik. Ama biraz zor durum çalışması yapmak gerekiyor.
Hayat kurtarır........
Hocam evet. Kıvırma hareketinde zaten çok hızlı bir şekilde her iki tarafada arka arkaya sertçe kontra basılıyor. Tabi doğrusu ben çok yüksek süratlerde denemedim 50-60 Km civarı çalışmıştık ve motor emirlere güzel itaat etti.
Şu önemli yanlız. Her motor mutlaka farklı tepkiler verebilir. Bu yüzden kişi kendi motoru ile bunu defalarca denemeli. Bir çapır yada enduro daha fazla kontra isterken ve biraz daha bu anlamda sağır iken bir yarış makinesi çok fazla tepki verebilir.