Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Spor Konuları Paylaşımı
#41

Erdem teşekkürler güzel bir paylaşım olmuş ama ilk sayfada verdiğin program sanki sadece baylara yönelik gibi olmuş :utan: Şahsen şınav çekemiyorum. benimkiler yarım şınav oluyor. Yani bir masa, sandalye gibi bir desteğin yüksekliğinden faydalanıyorum :] Madem başlık açtın bu işe el attın senden ricam bayanları da unutmaman :tamam:

Şunu da eklemek istiyorum ip atlamak da komple vücudun çalışmasını sağlayan herkesin yapabileceği maliyetsiz bir spordur. İp atlamak deyip küçümsemeyin. İp atlamak hızınızı ve eforunuzu çok rahat ayarlayabileceğiniz bir egzersizdir. El ayak koordinasyonunu sağlar ve beyninizin iki yarısını da eş zamanlı çalıştırır. Kaslarınızın beyin ile iletişimini hızlandırarak verdiğiniz tepki süresini kısaltabilir.

Kısacası ip atlama sizi daha iyi bir sporcu yapabilir.
Cevapla
#42

Teşekkür ederim Esra. Konu spor olunca o kadar çok paylaşılacak şey var ki.
Hep beraber elimizden geldiğince paylaşacağız inşallah.

Aslına bakarsan sporun bayan erkek ayrımı pek yok. Hepside aynı sporları yapabiliyor ama sadece yüklenme düzeyleri farklı oluyor. Tabi ki bir kadına yakışan ve fiziki anlamda yakışmayan sporlar da var. (Şahsi fikrim)

Kadınların programları genelde sıkılaşmak ve kilo vermek üzerine kuruluyken erkeklerinki güçlenmek ve kas kütlesini arttırmak biçiminde oluyor.

İp atlamak seninde dediğin gibi malityetsiz denecek kadar ucuz ve beyin vücut koordinasyonunu sağlayan ve acayipte kondisyon yapan birşey. Unutmayın boksörlerin ana egzersizlerindendir ip atlamak.

Hiç birşey yapamıyorsak bile inanın hiç bir alet olmadan yapabileceğimiz çok hareket var. Zamanla bunları paylaşacam

SQUAT :

Doğru Squat Yapmak
squat6.JPG
1-) Öncelikle sırtınızdaki omzunuzdaki ağırlığın doğru yerlere, sağlam ve dengeli yerleştiğinden emin olmalısınız, doru yerleri aşağıda anlatacağım.
2-) Kalçanızı omuzlarını geçecek tarzda ileriye götürmeye kalkmayacaksınız, doğal duracak kalçanız ve omurganızın ideal duruşunu bozmayacak, kendiliğinden hafif geriye çıkacaktır zaten.
3-) Başınız kesinlikle dik olacak ve hafif yukarı bakacak (haltercileri hatırlayın)
4-) Sırtınız öne eğik olmayacak, göğsünüz de kafanız gibi ileri ve hafif yukarıyı gösterecek yani göğsünüz de mutlaka dışarıda olacak.
5-) Eğer bacaklar açık çömelme gibi değişik bir çömelme yapmıyorsanız, normal bir yarım çömelme de (half squat) ayaklarınız kalçan kemiklerinizin hizasından hafif açık olacak, omuz hizanızda. Tam squatta ise ayaklarınız omuz hizanızdan daha geniş bir açıklıkta olmalı. Ayaklarınız yanları (sağ ayak sağı, sol ayak solu) gösterecek yani parmak uçlarınız dümdüz ileriyi göstermeyecek, yarım squat da ise antrenmanı çeşitlendirmek adına parmak uçlarınız tam karşıyı gösterecek biçimde ayaklarınızı düz tutabilirsiniz.
6-) Zaten yukarıdaki kuralları uygulamak, omzunuzda ağırlık olduğu da düşünülürse vücudunuzu kendiliğinden kasacaktır, squat, yükün vücudunuzdan hiç inmediği bir harekettir ve başlangıç duruşu bile belirli bir kas kasılmasına gereksinim duyar. Yani başlangıç pozisyonunda vücudunuz kendiliğinden kasılmıştır ve doğru duruyorsanız harekete hazırsınız demektir. Artık çömelebilirsiniz.
7-) Yavaş yavaş çömelin yani ağır çekim çömelin demiyoruz sadece özellikle sırtınızda ağır bir halter varken aniden çömelmenin fizik kuralları gereği yapacağı basıncı düşünün ve ani inişlerden kaçının. Çömelirken yukarıdaki duruş (postür) bozulmayacak, yani sırtınız ileri geri gitmeyecek, göğsünüz öne düşmeyecek ve kafanız da eğilmeyecek e haliyle ayaklarınız da değişmeyecek. Bu sayede doğru şekilde çömelebilirsiniz.
8-) Tam squatta (full squat) inebildiğiniz kadar aşağı inersiniz. Bu esnada yukarıdaki duruş gereği, siz aşağı inerken kalçanız arkaya doğru çıkacaktır, sakın ama sakın onu içeri çekmeye çalışmayın ve tam tersine onun kasılmasını hissetmelisiniz. Zaten squat yapmak harika bir kalça egzersizidir, yani bu kasılmayı hissetmeniz hareketi doğru yaptığınızın bir işaretidir aslında.
9-) Yarım squatta bacaklarınızın üst kısmı yere paralel olana kadar, dizlerinizi aşağı yukarı 90 derecelik açı oluşturacak şekilde kırarsınız buna karşın yukarıda da bahsettiğimiz gibi yere çömelebildiğiniz kadar çömeldiğiniz bir tam squat hareketinde dizleriniz çok daha fazla kırılacaktır.
10-) Şimdi kalkma zamanı, yukarı kalkmaya çalışırken harika bir kuvvet idmanı yapmış olacaksınız, kalkarken de tıpkı indiğiniz gibi kalkmalısınız. Kalkarken omurganızı korumak özellikle vücudumuzun merkezi olan belimizi korumak için karın kaslarınızı kasın. Kalkarken yine kalçanızı hissedeceksiniz ve yine hareketin duruşunu bozmayacaksınız, ayaktaki başlangıç pozisyonuna geldiyseniz sizi tebrik ederim, bir adet çömelip kalkmayı (squats) başarılı bir şekilde yaptınız !

Evet, gördüğünüz gibi squat 3 temel aşamadan oluşuyor, başlangıç duruşu, çömelme ve kalkma, hepsi bu, ancak yukarıda saydığım kurallara bağlı kalmalı ve hareketi doğru yapmaya mutlaka alışmalısınız. Ayrıca ağırlıklarla tam squata geçmeden önce özellikle dizlerinizin yeterince güçlü ve formda olduğundan emin olmalı ve kesinlikle vücudunuzu (özellikle dizlerinizi ve sırtınızı) iyice ısıtmadan yüksek ağırlıklara girmemelisiniz.

Aşağıdan ağırlıkların hangi yerlerde nasıl tutulacağını öğrendikten sonra bu kurallara uyarak squat yapmaya başlayabilirsiniz. Aşağıya meraklıları için birkaç detayı da yazdım, çömelme (squat) çeşitlerini merak edenler bunlara da göz atarlarsa iyi olur.

BESLENME :

Protein söz konusu olduğunda, yuvarlak laflara gerek yok: Hem antrenman öncesinde hem de antrenman sonrasında proteine ihtiyacınız var.

Yatmadan önce bir protein tozu almak ya da diğer besinsel yollardan protein depolamak fena fikir değil. Anketi cevaplayanların üçte biri bu fırsatı hayatta kaçırmayacağını söylemiş.

Bu zeki sporcular, büyük olasılıkla yavaş sindirilen karbonhidratlarla (meyve gibi) birleştirildiğinde, antrenman öncesi amino asit takviyesi almanın anabolik bir durumda kalmanın en etkili yolu olduğunu gösteren araştırmadan haberdar. Bir başka deyişle, kas yapmak sizin için önemliyse, protein alma konusunda ciddi ve sadık olun.
Ara
Cevapla
#43

Erdem hocam, son 3 gündür salonu aksattım.
Kusura kalmayın. Bu akşam garanti.

Bu arada konu harika bir yere gidiyor.
Sürekli gündemde kalacak ve takip edilecek.
Ara
Cevapla
#44

Mehmet abi bizde dün gittik Jale abla'da ordaydı. Oldukça azimli.
Hep beraber bisiklet çevirdik. Bu akam tekrardan gelmeye çalışacam.

Bu arada ufak bir palasım daha yapayım.


WEIDER PRENSİPLERİ:
ÖNCEDEN YORMA PRENSİBİ

Bu prensip, antrenmanlarınızda çok eklemli hareketleri takip eden tek eklemli veya izolasyon egzersizlerini, ilk sıraya almayı içerir...

Yazı: Dr. Jim Stoppani

Nedir?
Weider Ön-Yorgunluk Antrenman Prensibi, antrenmanlarınızda çok eklemli hareketleri takip eden tek eklemli veya izolasyon egzersizlerini, ilk sıraya almayı içerir.

Bu şekilde hedefteki kas grubu yorulur ve böylece çok eklemli hareket yaparken hedeflenen kaslara aşırı yüklenmekle kalmaz, bu dengeleyici yorgunlukla seti erken bitirmenizi de önler.

Blimsel Kanıtİsveç’te yapılan 2003 tarihli bir çalışmaya göre, denekler leg extension ile quadricepslerini (ön bacak) önceden yorduğu zaman leg press esnasında quadricepslerde daha az kas aktivitesi meydana geliyor.

Brezilyalı araştırmacılar da pec-deck flye ile bench press öncesi yorulan deneklerde aynı sonuçları gözlemliyor. Peki, ama bu yöntem daha fazla kas büyümesini sağlar mı? Yanıt evet. 1996 yılında yapılan başka bir çalışma, bu prensibi kullanan deneklerin, standart antrenman yapan veya çok eklemli egzersizleri öne koyanlara göre gözle görülür oranda daha fazla kas kütlesi kazandığını gösteriyor.

Ne Şekilde Uygulanır?İzolasyon egzersizlerini çok eklemli hareketlerin öncesine koyarak Weider Ön-Yorgunluk Antrenman Prensibini kullanın.

Örneğin göğüs için başlangıçta üç set dumbbell flye yapın sonra cable crossovera geçip orada üç set tekrarlayın. Ardından her ikisi de çok eklemli hareketler olan bench press ve incline dumbbell presslerden üçer set yaparak bitirin.
Ara
Cevapla
#45

10 SANİYELİK DERS: ESNEME

Esneme iyi bir antrenmanın sonunda, kaslarınız ısınmış ve daha şekillendirilebilirken yapılır.

Şunu da bilmenizde yarar var: Esneme, sakatlanmayı önlemez -özellikle de belli bir egzersiz için tüm hareket aralığını kullanıyorsanız- ama antrenman sonunda kan akışını arttırır (böylece iyileşmeye yardımcı olur) ve ertelenmiş kas ağrılarının etkilerinin en aza indirilmesine yardım eder.
Ara
Cevapla
#46

KARIN KASLARI İLE İLGİLİ EN YAYGIN MİTLER

Mit #1 : Abdominal kaslar diğerlerinden farklıdır.

Fizyolojinin temel kuralları diğer kaslar için geçerli olduğu gibi karın kasları içinde geçerlidir. Bunun anlamı kaslarınızı doğru bir şekilde çalıştırmak için hareketleri düzgün bir şekilde yapmanız gerekir.

723.jpg

Mit #2: Karın kaslarınızı hergün çalıştırmalısınız.

Ağırlık çalışmalarıyla ilgili kurallar derki; "kaslarınızın kendine gelmesi için en azından bir gün dinlendirin." Bu karın kasları içinde geçerlidir. Her gün çalışmak yerine gün aşırı ya da haftada 3 gün çalışın. Vücudunuzun diğer kısımları gibi karın kaslarınızın da molaya ihtiyacı vardır. İşin püf noktası her gün çalışmak değil sıkı çalışmaktır.


Mit #3: Karın egzersizleriyle karın yağlarından kurtulursunuz.

Bölgesel zayıflama diye bir şey yoktur. Karınlarında yağ olan insanlar yağların altındaki kasları çalıştırarak yağlarından kurtulacaklarını zannederler; fakat yanlış düşünürler. Bir kasın üstündeki yağdan sürekli olarak o kası (veya bölgeyi) çalıştırarak kutulamazsınız. Karın yağlarınızı yakmanın tek yolu düzenli egzersiz ve sağlıklı, düşük kalorili diyettir.

Mit #4: Çok tekrar kas yapmak için gereklidir

Daha önce okuduğunuz gibi karın kaslarınızda vücudunuzdaki diğer kaslar gibidir ve bu da şu anlama gelir: Karın kaslarınızı da diğer kas gruplarınızla aynı şekilde çalıştırmanız gerekir. Karın kaslarınızı güçlendirmek için ağır çalışmalısınız.

Mit #5: Herkes düz bir karına sahip olabilir

Bir çok insan için düz bir karına sahip olmak fizyolojik olarak mümkün değildir. Bir çoğumuzda karın kasları dış bükey olarak şekillenmiştir, düz değildir. Yaş, genetik, cinsiyet gibi faktörler karnınızın ölçüsünü, şeklini ve görünüşünü belirler.

Mit #6: Eğer zayıf bir sırta sahipseniz karın çalışmak bunu daha da kötüleştirir.

Karın çalışmak sırtınızı da güçlendirir. Vücudun karşılıklı kasları birbirlerine daima yardımcı olur. Bu nedenle zayıf karın kaslarınız varsa iş yükü sırta biner ve karın kaslarınızı güçlendirdiğinizde sırtınızda daha güçlü olacaktır.
Ara
Cevapla
#47

Spor salonuna gitmeye yeni başlayanlar için kaslarını geliştirmek kolaydır.




Strength and Conditioning spor salonunun sahibi ABD'li antrenör Mike Boyle: "Kaslarınız için bir öğrenme sürecidir bu. O yüzden her yaptığınız hareket kaslarınızı geliştirir" diyor. Ancak kaslarınız zamanla bu antrenmanlara adapte olur ve onları geliştirmek zorlaşır. Bu saatten sonra kaslarınızı büyütmek akıllıca hazırlanan antrenman programlarının işidir. İşte Mike Boyle'nin sıklıkla şahit olduğu dört hata...

Hata 1

Bacaklarınızı çalıştırmıyorsunuz


Birçok erkek, spor salonunda göğüs ve kol kaslarını büyütmek için saatler harcarken, bacak kaslarını ihmal eder. Mike Boyle'a göre bu, yapılabilecek en büyük hatalardan biri: "Alt vücudunuzda yer alan büyük kas gruplarını çalıştırmak, vücudunuzun bütün kaslarını geliştirmenize yardım edecek büyüme hormonlarının daha çok salgılanmasını sağlar." Bunu deneyin: Arka ayak sehpada split squat. Bir barı üstten tutuşla kavrayın ve sırtınızın üst bölümünde, başınızın arkasında tutun. Sol ayağınızla öne doğru büyük bir adım atın. Sağ ayağınızı da arkanızda duran sehpanın köşesine koyun. Bu şekilde vücudunuzu yaklaştırabildiğiniz kadar yere yaklaştırın. Toplamda 10 tekrar yapın ve aynısını diğer ayağınız öndeyken tekrarlayın. Bu, bir set demek. Toplam üç set yapın.

Hata 2

Çok fazla koşuyorsunuz


Kilometrelerce koşmak tamamen vakit kaybı değil tabii ki. Ancak antrenör Boyle'a göre bunun bazı zararları da yok değil: "Vücudunuz koşarken sürekli tekrarlanan harekete adapte olur. Ayrıca, koşmak hızlı kasılan kas liflerini çalıştırmaz. Oysa bu kas liflerinin yağ yakmada büyük bir rolü vardır." Bunu deneyin: Daha kısa mesafeleri yüksek tempoda koştuğunuz aralıklı koşular yapın. Bir koşu bandının eğimini yüzde dokuza getirin ve 30 saniye boyunca koşabildiğiniz kadar hızlı koşun. Daha sonra bir dakika hafif tempoda koşun ve bunu 10 kere tekrarlayın.

Hata 3

Çok yavaş kaldırıyorsunuz


Hızlı yapılan ağırlık çalışmaları hızlı sonuçlar verir. Mike Boyle bunun nedenini şöyle anlatıyor: "Bu tür çalışmalar, daha çok büyüme potansiyeli olan hızlı kasılan kas liflerini daha etkili çalıştırır. Ayrıca hareketleri hızlı yapmak kalp atış hızınızı da yükseltir. Daha çok yağ yakmanızı sağlar." Bunu deneyin: Ağırlığı hızlı kaldırın. Ağırlığı aşağı indirmek için de iki saniyelik bir süre ayırın.

Hata 4

Kendinizi zorlamıyorsunuz


Profesyonel sporcular güçlü oldukları yanlarını değil, güçsüz oldukları yanlarını çalıştırırlar. Siz de öyle yapmalısınız. Antrenör Böyle "Zaten iyi yaptığınız şeyleri sürekli tekrarlamanın bir anlamı yok" diyor. Bunu deneyin: Birden fazla kasınızı aynı anda çalıştıran hareketleri tercih edin. Deadlift, barfiks ve dips bu konuda iyi bir başlangıçtır. Antrenmanlarınıza bu tür zor hareketler eklemeden kaslarınızı belli bir limitin üstünde geliştirmeniz imkansız.
Ara
Cevapla
#48

(03-08-2013, 03:03 PM)GsrEra Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Mit #5: Herkes düz bir karına sahip olabilir

Bir çok insan için düz bir karına sahip olmak fizyolojik olarak mümkün değildir. Bir çoğumuzda karın kasları dış bükey olarak şekillenmiştir, düz değildir. Yaş, genetik, cinsiyet gibi faktörler karnınızın ölçüsünü, şeklini ve görünüşünü belirler.

Erdo, yine çok güzel bilgiler paylaşmışsın.
Aha işte ben bunu diyordumda kimse bana inanmıyordu.
Benim karın kasları da dış bükey. :P
Genellikle biz Türklerde görülen ve adına " Türk kası" denilen türden.
Yani sen diyorsunki, ter yoksa, kas ta yok.

Motosiklet sporu yapıyoruz. O da bir işe yaramıyor. Hatta gittiğimiz her yerde yiyip içtiğimizden daha da bir kilolanıyoruz.
Ara
Cevapla
#49

Mehmet abi sen sporunu düzenli yap görüntüde gelir. En önemlisi kendini daha zinde ve enerjik hissedersin. Yaşam kaliten ve yaşamdan tat alma duygun artar. Daha nelerr nelerr.

Motorlar tam güç ileri

Spor Antrenmanlarını Sabote Eden Hatalar

Uzun zamandır spor salonunda çalıştığı halde forma giremeyen pek çok kişi vardır. Onlara sorsanız "Ağabey yaza kadar çok yüklenmek istemiyorum, sonra fazla şişiyorum" derler.

Ancak işin aslı şudur; farkında olmadan yaptıkları bazı hatalar yüzünden antrenman programlarından gerçek verimi alamazlar.

Egzersiz fizyolojisti Jeff Bell: "Beslenme alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz, uyguladığınız antrenman metodu; bunların hepsi sizin potansiyelinizi artıran ve azaltan faktörler olabilir" diyor. İşte uzmanların ağzından antrenmanlarınızı sabote eden gizli hatalar. Eğer yaza formda bir vücutla girmek istiyorsanız, ki istediginizi biliyoruz. Bu satırları dikkatle okuyun.


1- Kaslarım tişört giyince belli olsun yeter

Spor salonlarında bir anket yapsak ve en çok hangi kaslarınızın gelişmesini istiyorsunuz diye sorsak, hiç kuşkusuz ilk üç sırayı karın, göğüs ve biceps kasları alır. Peki ya bacak kasları? Son sırada kalacağına bahse gireriz.

Siz onlardan değil misiniz? O zaman şimdi kendinize dürüst olun ve önce biceps kaslarınız için sonra da bacak kaslarınız için haftada kaç set egzersiz yaptığınızı hesaplayın. Nasıl arada uçurum var değil mi? Toplamda 500 gram bile etmeyen bir kas grubunu, neredeyse vücut ağırlığınızın yarısı eden bacak kaslarından daha fazla çalıştırmanın hiçbir mantığı yoktur. Tüm bunları söylememizdeki neden şu; bacak gibi büyük kas gruplarını çalıştırmak, vücutta büyüme hormonunun salgılanmasını sağlar. Büyüme hormonu da, otomobile takılan NOS gibidir. Yani sizi uçurur. O yüzden, antrenmanınızda en fazla set sayısı yaptığınız kas grubu mutlaka bacaklar olmak zorunda.


2- Ne kadar çalışırsam o kadar iyi (mi?)

"Spor salonuna ne kadar fazla gidersem o kadar fazla gelişirim diye düşünmeyin."Bu iş ilkokul sıralarında gördüğünüz işçi problemleri gibi yürümüyor. "Kasların genel olarak büyümek için 48 saatlik bir sürece ihtiyacı vardır. Bu süre içerisinde antrenman yapmak, inşaatı devam eden bir binanın duvarlarını yıkmaya benzer" diyor Jeff Bell. Her gün başka kas gruplarını çalıştırmak da bu soruna çare olmaz. Zira tüm kas grupları birbirine bağlıdır. Örneğin göğüs kaslarını çalıştırırken arka omuz ve kanat kaslarından mutlaka yardım alırsınız. Eğer önceki gün o kas gruplarını çalıştırdıysanız, antrenmanı hakkıyla yapamazsınız. Sonuç? Spora gittiğinizde, terinizin son damlasına kadar çalışın, ertesi gün ise mutlaka dinlenin. Unutmayın, bu şekilde bir hafta dört gün, diğer hafta üç gün çalışacaksınız, Yani ayda yaptığınız antrenman sayısı 14 olacak. Bu da formda bir vücuda sahip olmanız için yeterli bir sayıdır.


3- Proteini ya doğru zamanda al ya da hiç alma

Hani şu biraz önceki işçi problemine geri dönelim. Ortada bitmesi gereken bir bina var. Ancak siz işçilerinize malzeme vermiyorsunuz, Peki o binanın bitmesi mümkün mü? Ne yapacaklar, her yeni kat için alttan malzeme mi çalacaklar? İşte yeteri kadar iyi beslenmeyen vücut da tam bunu yapar. Yeni kas inşaası için kasları parçalar durur ve yerinde sayar. Tabii proteini ne zaman aldığınız da çok önemli. Antrenmandan sonraki 30 dakika, vücutta protein sentezinin en yüksek olduğu andır. Bu yüzden antrenman biter bitmez elinizin altında en az 20 gramlık bir protein kaynağı (whey ya da amino asit fark etmez) olsun.
Ara
Cevapla
#50

güzel paylaşım Erdem devamını bekliyoruz bilmediğimiz konular varmış takipteyim :tamam:
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 7 Ziyaretçi