Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SOSYAL GÜVENLİK VE ÇALIŞMA HAYATI KÖŞESİ

GMK dostları...
Bu başlık altında kulübümüz üye ve yakınlarına Sosyal güvenlik ve çalışma hayatı hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapılmak üzere oluşturuyorum.
Başlık altında.... ,
Çalışma hayatı,
Sosyal güvenlik,
Emeklilik,
GSS,
Engelli ve malulen emeklilik,
Kısmi emeklilik,
Askerlik ve doğum borçlanmaları,
Emekli maaşım ne kadar?,
Ne zaman emekli olabilirim?,
Ne kadar hizmet sürem var?,
ve bunun gibi sorularınıza nacizane cevaplandırmak isterim.

Bu tür sorularınıza bir tık ile ulaşabileceğiniz siteler mevcut ancak bilgi güvenliği açısından sakınca teşkil edebilir yada üyelik yaptığınızda bilgileriniz paylaşılabilir dikkat etmenizi öneririm.

Sizlerin yaş ortalamasına bakarak emekliliğinize daha var diyebiliriz ancak aileniz ve çevrenizde bu tür konularda cevap bulamayan onlarca kişi vardır.Bunlardan bazıları emekli olduğunun farkında bile olmadan daha prim ödemeye devam edenler yada çeşitli rahatsızlığı olduğu halde emekli olması gerekirken çalışmaya devam edenler, çalıştığı halde SSK' sı ödenmeyenler yada haksız yere işten çıkarılanlar...gibi

SGK kanunlarında onlarca açık olmasının yanında görevlilerce de bilinmeyen yada bilinse de vatandaşa anlatılmayan hükümler mevcuttur. SGK ya gittiğinizde genelde baştan savma ve doyurucu cevaplar alamadığınızda geri döndüğünüz olmuştur eğer vaktinizde yoksa internet ortamında onlarca site içinde sorununuza çare aramakta vakit kaybetmemek ve ücretli soru yanıtlayan kişilere para kaptırmamak adına yardımcı olma düşüncesindeyim. Konumuz hakkında bilgi sahibi olan üyelerimizin de katkılarıyla güzel bir yardımlaşma konumuz olacağımı umuyorum.
Not: Sosyal güvenlik uzmanı olmadığımı baştan belirtmek isterim yanlış ve yanlı yönlendirme yapmamaya da özen göstereceğim.

Neticeye gelirsek bu forum herkese açık olduğundan bazı bilgilerinizi paylaşmamanızı öneririm (TC kimlik no. gibi ) Burada paylaşmak istemediğiniz özel durumları Telefonla iletebilirsiniz.

Sağlıklı ve güvenli çalışma hayatı dileklerimle...
Ara

10 numara, 5 yıldız.

İşte hizmet.
Şener Abiye sorun köşesi
:tamam:
Ara

Şahane ! Benim sorularım olacaktır :çiçek:

:tr:  Kuşlar kısa.. Hayat uçuyor..
Ara

Kesinlikle çok faydalı olabilecek bir başlık..

Şener abi bu konularda oldukça tecrübeli,

teşekkürler abi :çiçek:

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)

Konuyu açtığınız için teşekkürler.
İlk soru benden gelsin. Geçen sene 2013 yılından itibaren 1 yıla yakın İlk işimde 10 ay ve diğer iş yerlerimde de 2 aya yakın( bir iş yerinde 3 hafta diğerinde bir hafta en son iş yerimde de 20 gün) çalışma tecrüben var son işimde çalışırken birçoğunuzun bildiği gibi kaza geçirdim ve şuanda 1 ayı doldurduğum ve görünüşe göre 2 ay daha devam edecek sakatlık ve dolayısıyla işten uzak kalma durumum var. Sigortadan bu süre için maaş alacak mıyım ? Ortalama asgari ücrete yakın maaşlarla çalıştım, ne kadar maaş alacağım ? Çalışmadığım tüm süre boyunca maaş alacak mıyım? Yoksa sadece belli bir gün için mi maaş alacağım ? Ve eğer iş yeri bu süre zarfında beni daha fazla beklemeyip işten çıkartma kararı alırsa bu maaş kesilecek mi ?
Cevabınız için şimdiden TEŞEKKÜRLER

Hayat olduğun yerde...
Ara

(10-11-2014, 12:34 AM)Ortam Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Konuyu açtığınız için teşekkürler.
İlk soru benden gelsin. Geçen sene 2013 yılından itibaren 1 yıla yakın İlk işimde 10 ay ve diğer iş yerlerimde de 2 aya yakın( bir iş yerinde 3 hafta diğerinde bir hafta en son iş yerimde de 20 gün) çalışma tecrüben var son işimde çalışırken birçoğunuzun bildiği gibi kaza geçirdim ve şuanda 1 ayı doldurduğum ve görünüşe göre 2 ay daha devam edecek sakatlık ve dolayısıyla işten uzak kalma durumum var. Sigortadan bu süre için maaş alacak mıyım ? Ortalama asgari ücrete yakın maaşlarla çalıştım, ne kadar maaş alacağım ? Çalışmadığım tüm süre boyunca maaş alacak mıyım? Yoksa sadece belli bir gün için mi maaş alacağım ? Ve eğer iş yeri bu süre zarfında beni daha fazla beklemeyip işten çıkartma kararı alırsa bu maaş kesilecek mi ?
Cevabınız için şimdiden TEŞEKKÜRLER

(kaza iş kazası değil herhalde, iş kazası ise durum çok farklı olur)

Çalışmadığın süre için maaşını SGK verecek ve şu an ki maaşından biraz fazlasını alacaksın. İş yeri senin istirahatli olduğunu dönemsel olarak( 10 gün) sgk ya bildirmek zorunda ki bunu kısa aralıklarla yaparsa kısa aralıklarla sgk maaş ödemesi yapar ancak ay sonu yada toplu bildirim yaparsa maaşını istirahat sonunda sgk ptt /banka yoluyla öder . İşyerinden bildirim yapılıp yapılmadığını ve bağlı olduğun sgk dan ne zaman ödeme yapılacağını öğrenmen gerekecek.( tek şart istirahat den önceki 1 yıl içinde en az 120 gün sgk ya prim ödenmiş olman gerekli.)

İşveren seni her zaman işten çıkarma yetkisi var (çalışma sürene bağlı en az 2- 8 hafta sonra) varsa tazminatını da öder ( en az aynı işyerinde 1 yıl çalışma ile tazminat hakkın olur) (İş kazaları hariç)
İşveren seni işten çıkarırsa çıkardığı tarihten sonra maaş ödenmez..

geçmiş olsun
Ara

Konuyu açmadığımı şimdi farkettim iş kazası değil motosiklet kazası. Bu durumda da SGK dan maaş alabilecek miyim ve yanlış anlamadıysam işveren beni işten çıkarırsa maaş alamayacağım ? Ve ben herkezden maaşın hepsini değilde bir kısmını alırsın diye duymuştum ama siz daha fazlasını alırsınız dediniz ?

Hayat olduğun yerde...
Ara

(10-12-2014, 01:27 PM)Ortam Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Konuyu açmadığımı şimdi farkettim iş kazası değil motosiklet kazası. Bu durumda da SGK dan maaş alabilecek miyim ve yanlış anlamadıysam işveren beni işten çıkarırsa maaş alamayacağım ? Ve ben herkezden maaşın hepsini değilde bir kısmını alırsın diye duymuştum ama siz daha fazlasını alırsınız dediniz ?

Evet işveren seni işten çıkarırsa doğal olarak maaş alamazsın..çünkü sen 20 günlük işçisin yasal olarak işverenin seni çıkarma hakkı var....

Normalde maaştan fazlası olur işveren senin adına aylık beyanname verirken ikramiye ve sosyal haklarını da içine alan miktarı bildirir . (SGK sitesine girip son 120 gün prim matrahını inceleyebilirsin) dolayısıyla alacağın aylık maaşından fazla olur. Ama sen 20 gündür aynı yerde çalıştığını söylüyorsun. Kaza tarihi itibarıyla (geriye dönük 1 yıl içinde) 120 gün içindeki kazançların fazla ise maaşından yüksek olacak ama hep asgari ücret alarak ve prim, ikramiye gibi hakların olmadan çalıştıysan (halk tabirinde kuru maaş) dolayısıyla 2/3 oranında bir maaş alacaksın..

Dediğim gibi işveren kanuna !!! uymak şartıyla 30 senelik işçiyi bile kapıya koyabiliyor. Bunun da hesabını oy kullanırken sandıkta sormayı unutma :tamam:

Trafik kazası dolayısıyla karşı tarafın trafik sigortasından da duruma göre faydalanma hakkın var hastane ve tedavi masrafları gibi buda ayrı bir konu....
Ara

Şener abi merhaba;

İşten tazminatlı olarak ve işsizlik maaşı alma hakkı kazanarak çıkarılmak için bir yol yordam varmıdır? Yardımcı olursan sevinirim.. Bu acıya daha fazla dayanamayacağım :)

Pantolonunu çıkartmadan alabileceğin en büyük zevktir motorsiklet...
Ara

(10-13-2014, 11:19 AM)iliklik Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Şener abi merhaba;

İşten tazminatlı olarak ve işsizlik maaşı alma hakkı kazanarak çıkarılmak için bir yol yordam varmıdır? Yardımcı olursan sevinirim.. Bu acıya daha fazla dayanamayacağım :)

Toplamda 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim gününü (aynı işverenin yanında dolması gerekmez) doldurduysan sadece tazminat alarak işinden ayrılabilir ve başka bir iş yerinde çalışabilirsin. İşsizlik maaşı alamazsın...
Kendini işten attırabilirsen (yolları var ama kötü örnek olmama adına paylaşmıyorum) o zaman hem tazminat,hem ihbar,hemde işsizlik maaşı alabilirsin..

Acıların her ay maaşı aldığında geçiyorsa sorun yok ama devam ediyorsa sende kronik mabadhypertrophy başlangıcı var :]
Ara