Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Trafik Tescil ve Plaka İşlemleri - Detaylı Anlatım
#1

Merhaba arkadaslar, daha once baska bi forumda paylastigim yazimi benim gibi motor tescil ve plaka islemlerini ilk defa ve kendileri yapacaklar icin birkez de burada paylasmak ve bu sayede foruma merhaba demek istedim. Cesitli forum larda bu konu hakkinda bilgiler mevcut ama bazilari guncel degil, bazilarida aklimdaki sorulara tam cevap vermiyordu.
Ben motorumu Istanbuldan aldim fakat ikamet adresim Kocaeli oldugu icin muamelecilar 600 650 lira civari ucret talep ediyorlardi, bende islemleri kendim yapmak istedim ve bu islemi sigorta haric 189.5 tl ye yarim saat icinde hallettim.

Ilk adim olarak motorumuzu aldigimiz bayiden cesitli evraklar almak gerekiyor, bu evraklar bayi tarafindan hazirlandi ve bir gun icerisinde kargo ile elime gecti, gelen evraklar arasinda;

1. ÖTV nın yatırıldığına dair makbuz,
2. Motorumun faturası,
3. Motoru aldığınız bayi nin yetki belgesi,
4. Motorun uygunluk belgesi,
5. 2 Adet daha vergi dekontu,
6. Motorumun garanti belgesi ve kullanım klavuzu çıktı.

Bu evrakların özellikle yetki belgesi, uygunluk belgesi ve faturasının mutlaka elinizde olması gerekiyor, trafik tescil burosu tarafından ötv dekontu da isteniyor ama benimkine bakmadılar.

İkinci adım olarak bulundugunuz il / ilçeye ait ilçe emniyet müdürlüğü web sitesi üzerinden trafik tescil işlemleri için randevu almak gerekiyor. Aklınızda olsun aynı gün için randevu alma şansınız biraz düşük. Gerçi ben randevu saatimde gittiğimde kimse bana randevun varmı diye sormadi ama yoğun yerler için bu farklı olabilir. Randevumuzu aldıktan sonra yine aynı internet sayfasında gerekli evraklar listesi bulunmakta,

Alıntı: YENİ KAYIT (FATURALI) ARAÇLARDAN İSTENEN BELGELER
1. Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi.
2. Uygunluk belgesi.(Teknik Belge)
3. Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası.
4. ÖTV ödeme belgesi aslı.
5. T.C. kimlik numarasını gösteren belge (Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, Pasaport )
6. Tescil ve Trafik belgesi. (Trafik Tescil Şube veya Bürosu'ndan)
7. Şoförler Odası'ndan yeni kayıt dosyası.

NOT: Fatura kesim tarihiden itibaren 3 ay içerisinde tescil zorunluluğu bulunmaktadır.

Araç şirket adına alınmış ise, yukarıda belirtilen belgelere ilaveten son (1) yıl içerisinde alınan;
a) Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti Aslı.(Faaliyet Belgesi).
b) İmza sirküleri aslı ibraz edilecektir.

İstenilen belgelerden 1, 2, 4 numaralilari motoru aldığınız yerden temin etmeniz gerekiyor yukarıda bahsettiğim gibi.

Randevudan once hazırlanması gereken iki belgemiz daha var, bunlardan biri zorunlu mali mesuliyet sigortası. Bunun için motorunuzun faturası ile birlikte herhangi bi sigorta acentesine gitmeniz yeterli. Tavsiyem bir kac firmadan birden teklif alın. Benim sigortacim 3 yerden teklif aldı ve en uygun fiyat 220 tl ile Anadolu Sigortadan geldi (Yamaha XCity icin, 285 ve 270 idi diğer teklifler).
Son olarak şoförler odasına gitmeniz gerekiyor, buradan Ek-1 adı verilen bi belge alınacak (gerekli evraklar listesindeki 7. madde). Bu belgeyi şoförler odası dolduruyor ve iki nusha olarak veriliyor. Şoförler odası Ek-1 formlarını yine kendilerinin verdigi bi dosyaya koyup teslım ediyorlar. Toplam 15 tl aldılar benden bu işlem için. Onemli not; şoförler odasına giderken yanınıza fatura, otv dekontu gibi diğer belgeleri almayı unutmayın zira o belgelere gore dolduruluyor form.

6. maddedeki tescil ve trafik belgesini randevu sırasına görevli memur vericek. Bunun icin herhangi bi sey yapmaniza gerek yok.

Bütün evraklarımız tamamladık ve randevumuza gitmeye hazırız. Randevu saatimizde (ben yarım saat erken gittim ve saatimin gelmesini beklemeden evraklarimi ilgili memura verdim) evraklarımızı görevli arkadaşa veriyoruz. Bu sırada plakamızında ne olacağı belli oluyor. Görevli memur anlayışlı biri ise size plakanızı seçme hakkı verebilir, yada seçme hakkı için sizden bağış isteyebilir. Ben sırada ne varsa onu aldım.
Memur arkadaş verdiğiniz belgelere gore dosyanızı hazırlıyor ve 162 TL karşılığı size ruhsatınızı veriyor. Ruhsatla beraber plaka basım belgesi de vericek, bunu unutmayın. Daha sonar plaka basim belgesi ve ruhsatiniz ile tekrar şoförler odasına gidip 12,5 TL karşılığında plakanızı bastırıyorsunuz.

Toplam ücret, sigorta hariç 189,5 TL (2014 Nisan). Başlangıçtan sona toplam işlem süresi yaklaşık yarım saat (şoförler odası ile ilçe emniyet arası 5dk mesafede idi ve trafik tescilde hic sira beklemedim).
Biraz uzun oldu ama umarım faydali olur..

Yamaha XCity
Ara
Cevapla
#2

Faydalı bilgiler teşekkürler.


Ara
Cevapla
#3

güzel paylaşım için teşekkürler @"cmurat"

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)
Cevapla
#4

Teşekkürler eline sağlık :)
Ara
Cevapla
#5

teşekkürler güzel paylaşım

Hayat olduğun yerde...
Ara
Cevapla
#6

Teşekkürler güzel paylaşım

Honda Kalbim Hep Onda !! :tamam:
160111131835|hondaimza.jpg
Cevapla
#7

Plaka yoldu giderken düşürdüğünde yada birinin çaldığında illa yeni plakamı çıkarılacak yaa ??

PLANET cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Korkarak yaşarsan,
Sadece seyredersin.. :mutlumotorcu:
Ara
Cevapla
#8

Dün yeni araç plaka ruhsat işlerini yaptım ve konudaki fiyat bilgilerini güncellemek için yazmak istedim. Ruhsat için 190 TL plaka için 15 TL gibi bir ücret ödemek gerekmekte. Yani toplam 205 TL. Ben hazır gitmişken HGS de çıkarttım 45 TL 15i kart ücreti kalanı bakiye olarak alınıyor 6.sınıflarda 9:37 deki randevuma sabah 8:10 gibi gittim ve hemen halledildi...

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ara
Cevapla
#9

bilgilendirme için teşekkürler.
Cevapla
#10

Elinize sağlık

:tr:  Kuşlar kısa.. Hayat uçuyor..
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi