Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Performans egsoz ve yasal sınırları
#1

İnternette gezerken karşılaştığım oldukça faydalı bir bilgi.. paylaşmak istedim..

Snake_1903 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Merhaba arkadaslar malum yaz yaklasmasi ile birlikte bagdat caddesi civarindaki polislerin egzozlu motosiklet kovalamarida basladi bu konu ile ilgili bir arastirma yapma geregi duydum kanun neye izin veriyor neye izin vermiyor diye sabah 9 da bu konu ile alakali kuruluslari aramaya basladim aksam ustu konusmalarim bitti o yuzden yazi biraz uzun ama bilgilendirici olacak haberiniz olsun , konuya girersek bagdat caddesinde oturuyorum ve malum polisler ile devamli bir diyalog icerisinde kaliyorum bundan artik rahatsiz olup bir sabah tuv u aradim motorumun uzerinde akrapovic egzoz var susturuculu hali ile 96 db susturucusuz hali ile 100 db ses'e sahip 6750 devirde (motorumun orj egzoz'lu yani stock hali ise yine 96 db, not olarak motoru baglattik adli konuda srad-han isimli arkadas 15 yillik motosiklet kullanicisi oldugunu ve " 55db ses sınırı üstünde araçlar zaten ithal edilemez edilse bile özel izinle pist yada trafik dışında kullanım şartıyla edilir " diye bir cumle kurmustur tamamen yanlistir , 2009 600rr motosikletim 96 db ses cikisina , 2010 zx6r ise 92 db ses cikisina sahip saseye muhurlu sase numarasi yazan yerde zaten bu bilgi mevcuttur bakilip rahatlikla gorulebilir, biz motor kullananlar bunlari bilmessek polisten bilmesini hic beklemeyelim zaten) kisaca ses olarak kendi egzozumun bir sakincasi yok bu konuda 30-1b trafik kanunda son cumlede yazan cevreye rahatsizlik verecek sekilde ses kisminda bir sakinca yok bende bu konuyu caddede gorev yapan polis arkadaslara danistim kendileri zaten oyle bir durumda 30-1b den degil 32 den ceza yazacaklarini soylediler.

32. madde: Araç üzerinde yapılan TEKNIK değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmemek. ceza miktari : 77,00 TL ( Peşin 57,75 TL) , ve degisiklik ruhsata islenene kadar trafikten men.
simdi burada onemli konu benimle konusan polis arkadaslar arac uzerindeki her degisiklik islenmeli dediler (bu yanlismis) bende bu amacla tuv'u aradim once soyledim egzozu isletmek istiyorum bana soyledikleri boyle birseyin mumkun olmadigini cunku teknik bir degisiklik kapsamina girmedigini soylediler, ardindan gayrettepe trafik tescili aradim orada memur arkadas 15 yillik calisanim boyle birsey ilk defa duyuyorum maddeyi iyi okusunlar kimse 32 den egzoza ceza yazamaz; egzoz teknik bir degisiklik degildir dedi neyse ardindan selamicesme subeyi aradim buradaki memur bey dediki kanundan haberleri varmi gayrettepedekilerin bende tmm o zaman isleteyim madem cezasi gerekcesi isletmemek isleteyim dedim yok oyle bir islem yapilmiyor diye cevap verdi , fakat biraz gecistirici cevaplar aldim sorularima proje ciziceksiniz filan dedi ( sonradan ogrendimki butun soledikleri yanlismis) tekrar tuv ' u aradim tuv genel mudurluk'te ilgili kisiler ile gorustum siz projede cizseniz egzoz islenemez cunku teknik bir degisiklik degil dedi, ardindan kadikoy trafik tescili aradim gayrettepe dogrusunu bilir ama siz bence ankarayi arayin dedi , bende icisleri bakanligi emniyet genel mudurlugunu aradim ordaki arkadaslarda boyle bir cezanin mumkun olmayacagini cunku egzozun tescili yapilamayan ve teknik degisilik olarak gorulmeyen bir degisiklik oldugunu bildirdiler bize dilekce yazin dediler bende durumu anlatan bir dilekce gonderdim ardindan sanayi ve teknoloji bakanligini aradim yani bizim konumuzdaki gorevi :BIR ARAC UZERINDE YAPILAN DEGISIKLIGIN TEKNIK DEGISIKLIK OLUP OLMADIGINI BELIRYEN KURUM, arayip gorustugumde egzozun teknik degisiklikler arasinda yer almadigini soylediler ardindan TSE yi aradim bu konuda onlarda zaten teknik degisiklik kurallarini sanayi ve teknoloji bakanliginin koydugunu soylediler , hatta gayrettepe subedeki memur arkadas 32 den ceza yazip altina egzoz yazilamaz dedi ayni sekilde genel mudurlugede bu durumu belirttim evime gidemedigimi soyledim bana bir kagit verin dedim onu yapamayiz dediler ancak ceza keserler ise bize gonderin makbuzu dediler , bu konuda soylediklerim 30-1b ile alakali degildir 30-1b konusundada sesinin az ciktigina inanan arkadaslar itiraz edebilirler , bana 32 den ceza yazildigi anda ki 32 de baglamak zorunda araci , kisilik haklarima saldiri ve maddeyi kasten yanlis yorumlamaktan dava acacagim( gayrettepe trafik tescilde dava acmam gerektigini hakli oldugumu soyledi) , onlarin yuzunden bagdat caddesindeki evime ulasim icin e5'i kullaniyorum, db sinirlarina uyduktan sonra motora orjinalinin disinda egzoz takmak KESINLIKLE YASALDIR arkadaslar hakkinizi yedirmeyin. not: ingilizce klavye kullandigim icin Turkce karakter kullanamiyorum.

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)
Cevapla
#2

iyi güzelde, bunu bize çeviren trafik ekiplerine nasıl izah edeceğiz?

:tr:
ly2x6.gif
Ara
Cevapla
#3

bilgilendirme için tşk. veyso da batumanın dediği gibi biz bunu izah edene kaaardddaaarrrr göbeğimiz çatlar.
Cevapla
#4

Cezayı yazdırmayıp itiraz etsen vay haline,
Umarım başımıza gelmez de anlatmak zorunda kalmayız..
Paylaşım için teşekkürler kardeşim... :çiçek:

160711104912_imza3.JPG
Ara
Cevapla
#5

Adam dibine kadar hakli. O egsoz tuv ve bakanlik onayli ulkeye giriyor. Susturucusu varsa zaten belirlenen duzwylerin ustunde degildir sesi. Dogal olarak orijinal performans egsozu aldiginda zaten ona satisa izin veren butun yasal yerlerden izinli takmis oluyosun. Fakat bizim muhterem polislerimiz bunlardan anlamiyor. Ayni sekilde muayene istasyonlarinda da anlamayan yerler var.

Yurtdisinda kac kisi arabasina ya da motosikletine yaptigi gelistirici ve arac yol tutus ve performansini artirici sebeplerden bu gibi sorunlarla karsilasmistir acaba?. Insanlari rahatsiz etmek maksadiyla yapilirsa bende hak veriyorum ama bir motosikletin sesi 3 saniye boyunca sabit biyerden gecis esnasinda duyulur gecer gider. Suru halinde gezmedigimizi dusunursek arada egsoz sesi duymakta insana ayri bir heyecan verir acikcasi :)
Ara
Cevapla
#6

ADAM ÇOK GÜZEL YAZMIŞ AMA BUNU DEDİĞİMİZ GİBİ POLİSE ANLATANA KADAR GÖBEĞİMİZ ÇATLAR AMA EN AZINDAN BU YAZIYI KAĞIDA DÖKÜP KOYUN RUHSATIN İÇİNE POLİS İTİRAZ ETTİĞİNDE BUNU ONA GÜZEL Bİ ŞEKİLDE ANLATABİLİRSEK BELKİ O BEN BİLİRİM AYAKLARINDAN ÇIKIP EŞŞEK İNADINI YENERSEK OZAMN ADAMM GİBİ BİZİ Bİ DİNLER OZAMN BELKİ İKNA OLMUŞ OLABİLİR HA HALA YAZDI YİNE GİDECEK YER MAHKEME BAŞKA YER YOK

BİSİKLETİN ARKA tekerleğine PET ŞİŞESİ SIKIŞTIRIP MOTOR
SESİ ÇIKARMAYA ÇALIŞAN ÇOCUKLARDIK BİZ.... :enen:
Ara
Cevapla
#7

Abi bakalım bende cbr 250 r a az önce devil egzoz aldım yarın taktırcam bakalım bende sorun yaşayacakmıyım ? :)))
Şaka gibi ben size yazcaktım sorun yaparmı polis diye direk forumda gördüm bende caddebostan yolunu cok kullanıyorum fenerbahçe migrostayım e-5 sıkıntı diye aynı düzergahtayız.
Son birşey daha sorcam beyler cbr 250 nin üzerindeki fabrika bujisi nedir ? Farklı bir buji kullanmak mumkunmudur.
Şuan 10.300 km deyim servise bakıma 10 binde gittim adam gerek yok ne değiştirceksin daha gider dedi ama biraz baştan salma yaptı sanırım :)

http://www.anesmotor.com/?urun-1863-Powe...Egzoz.html
Fikriniz nedir artısı ve eksisi ne olur
Ara
Cevapla
#8

Aklima bi fikir geldi. Nasilki ticari araclarimiza logo yapistirdigimizda trafik subeden ruhsata isletiyorsak ve bu logo yapistirma olayi da tipki egsoz gibi teknik degisiklik degilse, egsozu da trafik subeden ruhsata isletmeyi denesek ya :)..ben bunu bi soracagim, bakalim olacak mi..gelismeleri haber veririm..

Ceyhan Bursa Fatsa 1:kalp::kalp::kalp: Hayat hONDA
Cevapla
#9

Logo olayi güzel ama olurmu ?
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: MaRaNtZz
03-15-2012, 03:13 PM
Son Mesaj Yazar: Ateymur
08-13-2011, 04:48 PM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi