Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yeni Sezonda Yapılacak Mersin Adana Gezisi Öneri Başlığı
#1

exclamation.gif Tarih / Saat:   Nisan - Mayıs Ayları
exclamation.gif Rota:              Gebze -Burdur - Antalya- Alanya- Mersin- Adana- G.Antep
exclamation.gif Toplanma Yeri:  GMK
exclamation.gif İletişim Bilgisi: 

Arkadaşlar Özellikle mersin ve adanayı görmeye gideceğimiz fırsat bulursak içerisine G.antep' i de ekleyeceğimiz 3 günü yol 5 günü gezi içerikli bir nevi tur planlıyoruz. 
Nerden çıktı: Karadeniz gezisinde Alper-Aydın-Ersin-Ömer Ortak fikri olarak doğdu. 

Konuyu erken açtım zamanla güncelleyerek gidilecek yada gidilmesi planlanan yerleri ekleyeceğim. Gidiş tarih aralığını geniş tuttum fakat Mayıs ayı gitmek için daha uygun gibi özellikle Çukurova bölgesi sıcak olacağı için Haziran ayından sonra çekilmez oluyor. 

Yol Güzergah uğranacak yer gidilecek yer konusunda Tavsiye ve öneri başlığıdır. önerin. 


Geçici Haritamız

160908124529_2016-09-08_15-47-02.png




Geyik grubumuzda son zamanlarda daha sık konuşur olduk.  kac gun olsun nerelere ugransın tarzında. 

Şayet yıllardır mersıne gidip gelen biri olarak bu sefer madem ki motorizeyiz yolumuzu değiştirerek farklı güzergah üzerinden gitmeyi uygun gördüm. 

Burdur ile Başlayalım ...


Burdur Tarihi Eserleri
1- Ulu Cami
Şehir merkezinde Pazar mahallesinde bir tepe üzerinde yer alan Ulu Cami Felekküddin Dündar Bey tarafından 1294 yılında yaptırılmıştır.
 454-muhabir15-burdur-ulu-camii-3277-950px.jpg
 
2- İncirhan
Bucak ilçesinin 7 km. batısına düşen İncirdere köyündedir. Anadolu Selçuklu sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykubad tarafından 13. yy.da yaptırılmıştır. Hanın en dikkat çeken tarafı oldukça büyük ve sade olan kitabeli giriş kapısıdır.
incirhankervansarayi1.jpg



3- Susuz Kervansaray
Bucak ilçesi Susuz köyündedir. Anadolu Selçuklu devri 13. yy. kervansaraylarındandır. İpek Yolu üzerinde bulunur. Kareye yakın dikdörtgen planlı hanı en çok göze batan yeri batı cephesindeki giriş kapısındadır.
Burdur Susuz Kervansarayı
Burdur-Susuz-Kervansaray%C4%B1.jpg
 
 
 
4- Burdur Konakları
İl merkezindeki sivil Osmanlı mimarisini yansıtan Taşoda, Çelikbaş, Baki Bey ve Mısırlı konakları görülmeye değer güzelliktedir.
dsc_0012.jpg




5- Taş Oda
Burdur Merkez Pazar mahallesindedir. 17.yy.dan kalma Osmanlı sivil mimari örneklerinden biridir. Kınalı Aşiretinden Emin Bey tarafından yaptırılmıştır.Kültür Bakanlığınca 1978 yılında restorasyon çalışmaları başlatılmış ve 1988 yılında da bitirilmiştir. Bina iki katlıdır. Birinci kat taş, ikinci kat kerpiç ve ahşap yapı malzemesi ile inşa edilmiştir.
dsc_0005.jpg




6- Bakibey Konağı ( Koca Oda )
Burdur merkez Değirmenler Mahallesi Divanbaba caddesindedir. 17.yy. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerindendir. Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldıktan sonra 1988 yılında restorasyonu tamamlanmıştır. Bakibey Konağı, Koca Oda adıyla da bilinir. Bilinen en eski tapu kaydı 1830 yıllarında Reşit Bey üzerinedir. Ancak konağın Reşit Beyin dedesi Ahmet Paşa veya onun babası Çelik Mehmet Paşa zamanında yapılmış olması kuvvetle muhtemeldir.
333bwbm.jpg





7- Mısırlılar Evi

 
Burdur-M%C4%B1s%C4%B1rl%C4%B1lar-Evi.jpg
 
 
Burdur Merkez Oluklar altı Caddesinde yer almaktadır. Hinnaplı ev olarak adlandırılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır. 19.yy. yapısıdır. İki katlı, taş temel üzerine bağdadi olarak yapılmış olup, çatısı alaturka kiremit ile örtülmüştür. Alt katta kışlık odalar ve kiler, üst katta ise ortadaki ince uzun sofaya açılan dört oda yer almaktadır. Tavanlar ahşap işlemelidir. Bol sayıda pencereler ışıklandırmayı sağlarlar ve ahşap kepenklidirler.



8- Burdur Milli Parkları
Burdur – Sütçüler Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
Akdeniz bölgesinde, Burdur ili, Bucak ilçesi,Kızıllı köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Saha 88.5 Ha.dır. Sütçüler ilçesine 59 km. mesafededir. Nadir ve tehlikeye maruz bir tür olan sığla ağacının en elit ve izole yayılışı bu sahada görülmektedir. Bilim ve eğitim amaçlı kullanımlarla gelecek nesillerin istifadesine sunulması düşünülmüştür. Sığla (Liquidambar orientalis),kızılçam (Pinus brutia),sığ saçlı meşe(Quercus callis), kızılağaç (Almus glutinosa), çınar(pilanatus orientalis) bitki türlerini oluşturmaktadır. Sahada dağ keçisi(cagra aegagrus), sincap(Sciurus vulgaris) çeşitli sürüngen ve amfil türleriyle çok sayıda yengeç bulunmaktadır.


9- Burdur Mağaraları
Sefer Yitiği Mağarası
Bucak İlçesi İncirdere Köyü İncirhan Kervansarayının hemen yakınındadır. Yeni keşfedilen mağarada eşsiz sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.


10- İnsuyu Mağarası
Burdur İnsuyu Mağarası
Burdur-%C4%B0nsuyu-Ma%C4%9Faras%C4%B1.jpg

Burdur-Antalya karayolunun 13 kilometresinde yoldan 900 m. doğuda, Mandıra köyündedir. Toplam 597 m. uzunluğunda yatay ve kuru bir mağaradır. Uygun ulaşımı bulunduğu için Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan biridir. Kalker tortulanmalarından türlü şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitlerin teşekkül tarzları dikkate alınarak mağaranın binlerce yıl evvel teşekkül ettiği tahmin edilmektedir. Mağara içinde girintili-çıkıntılı muhtelif istikametlere açılan dehlizlerde yer alan irili ufaklı 9 göl mevcuttur. Mağara içinde serin ve temiz bir hava cereyanı vardır. Bir kısım mağara sularının şeker ve mide hastalıklarına şifalı olduğuna inanılmaktadır. Mağara civarında İl Özel İdaresince kurulmuş bir konaklama tesisi vardır.
insuyu-magarasi-burdur.jpg&ww=960&hh=500




Burdur Gölleri ve Barajları


11- Burdur Gölü
Şehir merkezine 4 km. uzaklıktadır. Burdur Gölü tektonik bir göldür. Dünyada nesli tükenmekte olan “dikkuyruk” ördeklerinin % 70’ine ev sahipliği yapmaktadır. Endemik kuş türlerinin barınma alanı olan Burdur Gölü uluslararası öneme sahip bir sulak alandır. 85 kuş türü yaşar.
Burdur-G%C3%B6l%C3%BC.jpg 
 


12-Salda Gölü
Türkiye’nin en temiz ve derin gölüdür. Suyunun temizliği ve berraklığı ile Burdur’un en güzel mesire yeridir.
Salda-Golu-7.jpg


13 - Karacaören Barajı
Aksu çayı üzerindeki baraj Bucak ilçesine 35 km uzaklıktadır. Bölgenin enerji ve sulama ihtiyacını karşılamanın ötesinde doğal güzellikleri ile mesire yeri olarak ilgi görmektedir.


Burdur Müzeleri ve Örenyerleri

14- Keraitae Örenyeri

Burdur’un Bucak İlçesinde bulunan Keraitae, antik bir kenttir. Bucak ilçesinde bulunan Belören Köyü’ndeki Keraitae diğer antik kentlere de yakındır. Sagalaasos Antik Kenti’ne 11 kilometre, Kremana Antik Kenti’ne 8-9 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Bucak’tan asfalt yolla ulaşabilirsiniz. Keraitae Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılar bulunmuştur. Burdur tatilinizde görmeniz gereken yerler arasında olmaya devam eden Keraitae’nin ardından Salda Gölü’nü de ziyaret etmeyi unutmayın.







15- Burdur Arkeoloji Müzesi



Burdur-Arkeoloji-M%C3%BCzesi.jpg



Ziyaretçilerine kapılarını ilk kez 12 Haziran 1969 yılında açan Burdur Arkeoloji Müzesi, zengin kalıntıların bir araya toplandığı görülmeye değer bir müze konumundadır. 60 binden fazla koleksiyonuyla Türkiye’nin sayılı müzelerinden biri olan Burdur Arkeoloji Müzesi, Sagalassos Antik Kenti ve Hacılar Höyük’ten gelen kalıntıların yanı sıra heykeltıraşlık eserleriyle sadece Türkiye’nin değil dünyanında ilgisini çekmiştir. Aynı zamanda Kremna Antik Kenti’nden çıkarılan çoğu eser de Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Büyük ve Küçük Athena, Hygeis, Apollon, Herakles, Nemessis ve Aphrodite heykelleri en çok dikkat çeken eserlerindendir. Burdur Arkeoloji Müzesi, tarihi araştırma yapanların ve tarihi kalıntılara özel ilgi duyanların uğrak yeri olmakla birlikte zengin bir tarihi tanıtan önemli bir müzedir. Uzun ve keyifli, bir o kadarda bilgi dolu bir yolculuğa çıkmak ve farklı zamanların kalıntılarına şahit olmak sizi fazlasıyla mutlu edecek.





Burdur Antik Kentleri

16-Sagalassos Antik Kenti

Burdur’a 30 km. Ağlasun 7 km. uzaklıktadır. Bugün kalıntıları hala ayakta olan ve Belçikalı bir ekiptarafından kazısı yapılan antik şehir, M.S II. yy.da en parlak dönemini yaşamıştır.

Burdur-Sagalassos.jpg

 

 



17- Cremna Antik Kenti

Burdur’a 45 km. uzaklıkta bulunan Bucak ilçesinin 25 km. doğusundaki Çamlık Köyü’ndedir. En parlak dönemini M.S. II yy.da yaşayan Cremna Antik Kenti bir Psidya şehridir. Roma Çağı’na ait eserler hala ayaktadır. Akropol (yukarı şehir) kısmında forum (meydan), bazilika (mahkeme salonu) kilise Elsodra (Kemerli yapısı) ve kütüphane yapısı vardır. Bu binada yapılan kazılar sonunda içinden 9 adet mermer tanrı heykeli ortaya çıkarılmıştır. Bunlar Burdur Müzesinde sergilenmektedir.

Burdur-Kibyra-Antik-Kenti.jpg









18- Burdur Kibyra Antik Kenti

İl merkezine 108 km. uzaklıkta bulunan Gölhisar ilçesinin batısında bulunan üç tepe kurulu olan Cibyra Antik kenti Oineanda Balbura, Bubon (İbecik) antik şehirlerinin birleşerek meydana getirdikleri Tedropolis’in başkentidir. Cibyra’da ayakta kalan başlıca yapılar; stadyum, aşağı ve yukarı agora, Belediye meclis salonu, tiyatro, mezarlılar ve anıtsal su yoludur.









19- Kuruçay Höyüğü

Burdura 15 km. uzaklıkta Kuruçay köyü sınırları içinde prehistorik bir höyüktür.

 

 





 

Ne Yenir

Burdur'dan yolu geçenler Burdur Şiş ve Ceviz Ezmesi tatmadan dönmeyin !!!

  
Alıntıdır...
Ara
Cevapla
#2

Antalya gezilecek yerler listesi


Antalya Görülmesi Gereken Yerler Listesi
 
 
1.  Oymapınar Gölü
Manavgat’a kadar gelmişken, barajın arkasında saklı olan bu güzelliğe şahitlik etmeden dönmek olmaz. Gölde ister tekne turlarına katılabilir, isterseniz de dilediğinizce yüzebilirsiniz. Bir kere buraya geldikten sonra Antalya ve deniz hakkındaki görüşleriniz tümden değişebilir.                              
Oymapinar-Baraj-golu.jpg



2. Arykanda Ören Yeri
Arykanda-oren-yeri.jpg



3. Gökbük Kanyonu
gokbuk-kanyonu.jpg





4. Manavgat Şelalesi
manavgat-selalesi.jpg
Manavgat’ın, hatta Antalya’nın bile simgesi haline gelen şelalenin ne denli güzel olduğunu anlayabilmek için fotoğraflara bakmak yetmez. Şelaleyi birebir gördüğünüz zaman neden bu kadar değer biçildiğini anlamanız mümkün olacaktır. Ayrıca etrafında yer alan mesire alanları da biraz nefes almak için oldukça elverişlidir.Daha detaylı bilgi için Manavgat Şelalesi yazımızı inceleyebilirsiniz.





5. Adrasan Koyu
adrasan-kusbakisi1.jpg
Denizi, doğası ve eşsiz manzarası ile unutamayacağınız bir cennet köşesi. Eğer giderseniz o kadar çok hoşunuza gidecek ki, kimseler bilmesin isteyeceksiniz.
 
 
 
 
 

6. Rhodiapolis Antik Kenti
rhodiapolis-antik-kenti.jpg






7. Side Antik Tiyatrosu
Side-Antik-Tiyatrosu.jpg






8. Köprülü Kanyon
koprulu-kanyon.jpg








9. Selge Antik Kenti





10. Saklıkent Kayak Merkezi (YAZ)





11. Göynük Kanyon
Goynuk-Kanyon.jpg





12. Termessos Antik Çağı
110-_antik_tiyatro.jpg
Dünya’daki en iyi korunmuş antik kentlerden birisidir. Bunda şehrin zaten korunmak üzere inşa edilmiş olmasının etkisi büyüktür. O kadar canlıdır ki; sizi kısa bir tarih yolculuğuna bile çıkarabilir.
 
termessos-antik-cagi.jpg




 
13.     Kurşunlu Şelalesi
Antalya’nın saklı cennetlerinden birisi daha. Düden ve Manavgat’a nazaran daha sakin olduğu için burada tam anlamıyla huzuru bulabilirsiniz.Detaylar Kurşunlu Şelalesi yazımızda.
kursunlu-selalesi.jpg





14. Güver Uçurumu
1641184-guver-ucurumu-2.jpg
Antalya-G%C3%BCver-U%C3%A7urumu.jpg





15. Minicity
minicity.jpg




 16. Antalya Müzesi
antalya-muzesi.jpg




17. Göksu Nehri
antalya-goksu-nehri.jpg




18. Likya Yolu
63343_5961344_dscf4550jpg.jpg
4825633_n.jpg
Fethiye ve Antalya arasında uzanan yol inanılmaz güzellikte bir trekknig rotasıdır. Aynı zamanda üzerinde Türkiye’nin en iyi manzarası ödülüne sahip olan Gelidonya Feneri gibi bir çok güzellik barındırmaktadır.
 
 
 
 
19- Karain Mağarası
karain-magarasi-03.jpg
IMG_0098.jpg
Dünya Miraslar Listesi’nde yer alması için önerilen mağara, sizi başka bir Dünya’ya götürebilecek enfes bir büyüye sahiptir. Halen kazı çalışmalarının devam ettiği mağara aynı zamanda Türkiye’nin de en büyükleri arasındadır.
 
 
20- Köprüçay
koprucay3.jpg
Doğa yürüyüşleri, rafting ya da kamp kurmak için Antalya’daki, belki de Türkiye’deki en doğru adrestir. Kalabalıktan uzak bir tatil geçirmek isterseniz Antalya’daki en eşsiz yerlerden birisidir.
 
 


21- Aspendos Antik Kenti
 aspendos-hakkinda-bilgiler.jpg
Muazzam büyüklükte ve halen sapasağlam ayakta olmasıyla dikkat çeken bir tiyatrosu olsa da, su kemerleri, bazilikası, stadyumu, çeşmesi ve kemerleri ile tam anlamıyla bütün bir kenttir ve Dünya’nın sayılı eserlerinden birisidir.Daha detaylı bilgi için Aspendos Antik Tiyatrosu yazımızı inceleyebilirsiniz.
 
 
 
 
 
22- Murat Paşa Camii

.1500’lü yıllardan günümüze kadar gelebilen ve eşsiz bir işçiliğe sahip olan caminin en ilgi çeken yerlerinden birisi, nadir bir güzelliğe sahip minberidir.
 
 
23- Xanthos Antik Kenti
xanthos_antik_kenti1.jpg
3000 yıl öncesine dayanan tarihine rağmen, ülkemizdeki en sağlam şekilde ayakta kalabilmiş antik kentlerden birisi olma özelliğini taşır. Ayrıca enfes deniz manzarası ve mozaikleri ile de diğer bir çok antik kentten farklı bir konumda yer alır.





24 - Düden Şelalesi
d%C3%BCden.jpeg
Antalya’nın sıcak günlerinde biraz nefes almak ve doğanın büyüleyici manzarasına tanıklık etmek isterseniz, hemen rotanızı Düden’e çevirebilirsiniz. Şelalenin yanında bir de gizli güzellik olan mağaraya girecek olursanız, kendinizi tüm dış Dünya’dan bir anda soyutlayabilirsiniz.
Düden Şelalesi hakkında detaylı bilgi için Düden Şelalesi yazımızı inceleyebilirsiniz.
 
 
ALıntıdır
Ara
Cevapla
#3

1- KızKalesi
 
mersin_kiz_kalesi-Belenke%C5%9Flik.jpg

 
 
 
 
 
 
2- Astım Mağarası (Köşekbükü mağarası)
 
Kosekbuku-magarasi.jpg
 
 
 
3- Mamure Kalesi
Mamure-Kalesi.jpg

 
 
 
 
 
4-YerKöprü Şelalesi
Yerk%C3%B6pr%C3%BC-%C5%9Eelalesi-Mut.jpg
 
 
 
 
 
5-Dağpazarı Kilisesi
Da%C4%9Fpazar%C4%B1-Kilisesi.jpg
 
 
 
 
6- Akçakıl Koyu
 
Ak%C3%A7ak%C4%B1l-Koyu.jpg
 
 
 
 
7- Uzuncaburç Kalıntıları
Uzuncabur%C3%A7.jpg
 
 

8- Mezgit Kale
 
Mezgit-Kale.jpg
 
 
 
 
9- Limonlu Çayı

Limonlu-%C3%87ay%C4%B1-mersin.jpg
 
 
 
10-Kanlıdivane

KanliDivane-Mersin.jpg
 


11-Kayacı Vadisi

Kayaci-vadisi.jpg
 


 
12-Tarsus Şelalesi

tarsus-%C5%9Felalesi.jpg

 
 
 
13-Cennet Cehennem Obruğu (Çukuru)

Mersin-Cennet-Cehennem-Ma%C4%9Faralari.jpg
Mersin-Gezilecek-Yerleri.jpg
 
 
 
 
14-Adam Kayalar

AdamKayalar-Mersin-Gorulecek-Yerler.jpg
 
 
15-St-Paul-Kilisesi-Tarsus

St-Paul-Kilisesi-Tarsus1.jpg
 



16- Saint-Paul-Kuyusu-Tarsus

Saint-Paul-Kuyusu-Tarsus.jpg
 
 


17-Yediuyurlar Mağarası -Tarsus

Yediuyurlar-Tarsus.jpg 
 
 

 
18-Kleopatra-Kapisi-Tarsus

Mersin-Gezilecek-Yerler-Kleopatra-Kapisi.jpg 
 
 

 
19-Roma-Yolu-Kliya zafer Takı   Tarsus

Roma-Yolu-Tarsus.jpg 
 
 


20-Tarihi-Tarsus-Evleri

Tarihi-Tarsus-Evleri.jpg 
 
 


21-Aya Tekla Yeralti Kilisesi - Tarsus

Aya-Tekla-Yeralti-Kilisesi.jpg 
 



 
22-Cambazli-Kilisesi-Silifke

Cambazli-Kilisesi-Silifke.jpg 
 
 


 
23-Soli Pompeipolis antik - Klikya-Antik-Kentleri

Klikya-Antik-Kentleri.jpg 
 
 


 
24-Mersin-Ataturk-Evi

Mersin-Ataturk-Evi.jpg







Ömer Ağabey  Her mesaja yazabıldığım içerik kısıtlı o yuzden senın mesajın içini benım kodlarla degışelim kı konu butunlugu olsun :D
Ara
Cevapla
#4

süper olmuş ersin
bu arada dikkat ettimde rozetlerim bayağı çoğalmış:)
Ara
Cevapla
#5

(09-08-2016, 01:20 PM)ariates Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  süper olmuş ersin
bu arada dikkat ettimde rozetlerim bayağı çoğalmış:)

3 tane Daha Gelecek  Agabey
8 9 Unu 6 Ayda Aldım zaten :D
En hızlı Rozetlenme :D
Ara
Cevapla
#6

Bölgedeki gezilesi yerlerin tamamını gezmeye bir yaz yetmez sanırım :) Bence Kapadokya'yı eklemeli ve hatta 1-2 gün kalmalıyız..

:tr:  Kuşlar kısa.. Hayat uçuyor..
Ara
Cevapla
#7

Bir gezginin en çok gitmek isteyeceği veya gitmesi gerek rota. Fotoğraflara bakınca tarih,doğa,kültür ve eski medeniyetlerin arasında kayboldum. Şuan en az 6 ay sonra planlandığını düşünürsek Karadeniz yolcuları yorulmuş galiba :]
Ara
Cevapla
#8

(09-09-2016, 07:57 AM)Orokeyn Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Bir gezginin en çok gitmek isteyeceği veya gitmesi gerek rota. Fotoğraflara bakınca tarih,doğa,kültür ve eski medeniyetlerin arasında kayboldum. Şuan en az 6 ay sonra planlandığını düşünürsek Karadeniz yolcuları yorulmuş galiba :]

Ben buraya 15 günden aşaği gitmemek gerektiğini düşünüyorum aslında. 
hatta bana bakarsan ben hiç geri gelmeyeyim. 
6 sene kalıp gezilecek yerini bitiremediğim bir sehir.
Ara
Cevapla
#9

En İyisini Mersin'de Bulabileceğiniz 12 Lezzet



1. Tantuni

s-5db974ec0c68bcb0a5b337aa5077a5acd95ffc6b.webp
[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab1de85c912ff33645bd71/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-5db974ec0c68bcb0a5b337aa5077a5acd95ffc6b.webp[/img]


Mersin'de büfeden daha çok bulabileceğiniz tek işletme türüdür. Şüphesiz ki en iyisi Mersin'de yapılır. Sonradan yoğurtlu, tavuklu versiyonları çıksa da asıl tantuni koyun etinden yağlı etle yapılandır. Biftek tercih edenlerin sayısı da az değildir.

2. Kerebiç

s-2e34533a3587827d0779a98512e0093ca7ac4c12.webp
[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab1ece9c0851e53803c125/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-2e34533a3587827d0779a98512e0093ca7ac4c12.webp[/img]


Mersin dışında çok da bilinmeyen Arap kökenli bir tür tatlı çeşididir. Genelde ramazan aylarında popüleritesi artan kerebiçin fıstıklı ve cevizli çeşitleri mevcuttur. Her ne kadar Kerebiççi Oğuz bu alanda isim yapmış olsa da bana göre Yürü Künefe&Börek kerebiçi en iyi yapan yerdir. (Özellikle fıstıklısını)

3. Cezerye

s-1f9389ac8bc1d129f71fc79390f9b9cdf8905de7.webp
[img=635x0]https://img-s1.onedio.com/id-53ab207e7acd916518a20c24/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-1f9389ac8bc1d129f71fc79390f9b9cdf8905de7.webp[/img]


Havuçtan yapılan bir tür enerji kaynağı tatlıdır. Cevizli ve fıstıklı versiyonlarıyla meşhur olan cezerye Mersin dışına hediyelik götürülen en popüler yiyecektir. Mersin'de deyim yerindeyse Cezerye'den parayı kıran yer Dondurmacı Halil'dir.

4. Batırık  (Bunu ben de hiç yemedim)

s-2438c7b9a38a807b92aed092d501b0d284526795.webp
[img=535x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab217bc5ce82cc37777b5d/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-2438c7b9a38a807b92aed092d501b0d284526795.webp[/img]

Mersin yörüklerinin şehir mutfağına armağanı olan lezzetli bir yiyecek türüdür. Temel malzemesi bulgur olan yiyecek köfte halinde de sunulabilir.

5. Ciğer

s-1689faf527e6361644d86886072900259a3d45ae.webp[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab21dbc5ce82cc37777b69/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-1689faf527e6361644d86886072900259a3d45ae.webp[/img]

Eminim ülkemizin farklı bölgelerinde daha iyi ciğer yapılıyordur fakat Mersin'de Ciğerci Apo ve Ciğerci Bahattin furyasıyla meşhur olan şiş ciğerci konsepti çok tutulup namını şehir il sınırları dışına taşımayı bilmiştir. Özellikle mezesiyle insanların gönlünde taht kuran ciğerciler tıksırana kadar doyabileceğiniz restoran türleridir.

6. ATOM

s-4659ef69d57e0ea758905fde6ad2137a95cc6327.webp[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab22a39c0851e53803c185/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-4659ef69d57e0ea758905fde6ad2137a95cc6327.webp[/img]

Farklı meyvelerin karışımından yapılan soğuk içecektir. Günümüz milkshake'lerine 10 basacak lezzette olup Mersin'de bu aralar Atom yapan yer olarak Kuşimato sokağındaki AK Kafe'de gösterilmektedir. Sıcak yaz akşamlarının kesin çözümüdür. Uyarı: onyüzbinmilyon kalori içerebilir!

7. Künefe

s-9b4076322fb0531006fe8929059c67f576ab350c.webp[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab2377731d1f5b1b249d5b/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-9b4076322fb0531006fe8929059c67f576ab350c.webp[/img]

Menşei Hatay diye bilinen bir tatlı olsa da Mersin'de yapılış şekli ile farklılık göstermektedir. Hatay'daki emsallerinin aksine bol peynir, bol şire ve nispeten daha az kadayıfla yapılan tatlıyı bulmak şehirde en kolay şeylerde birisidir. Emin Usta gibi isim yapmış künefeciler 24 saat hizmet vermektedir. Şehirde sabaha karşı 2'de künefe yiyen Mersinli'leri görürseniz yadırgamayın.

8. Lahmacun

s-56d24cb2574e3a522bc990f431abd274c4554367.webp
[img=540x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab246308f23fb31d62b345/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-56d24cb2574e3a522bc990f431abd274c4554367.webp[/img]


Antep lahmacunu daha iyi dediğinizi duyar gibiyim fakat hemen açıklama getiriyorum.Mersin'de dışarıda lahmacun yemek aslında çok yaygın olan bir davranış değildir. Çoğu ev, lahmacun içini kendisi hazırlayıp lahmacunu fırınlarda yaptırır. Bu sebeple annesinin yaptığı lezzete alışan Mersin çocukları için en güzel lahmacun Mersin'dekidir. Boyut olarak da fındık lahmacun ile büyük lahmacun arasında bir büyüklüğe sahiptir. Bu özelliği ile bir oturuşta 20'ye yakın yenilebilir. Bu arada lahmacunu yerken limon ve maydonozu sakın unutmayın!

9. Bici Bici

s-090fad3eebebadcb373e9bf73d18d40d2dbe7575.webp
[img=635x0]https://img-s1.onedio.com/id-53ab25e4dc1350971d208c2e/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-090fad3eebebadcb373e9bf73d18d40d2dbe7575.webp[/img]


Ne kadar Adana iliyle ismi daha çok anılsa da çocukluğumda yoldan geçen bici bicici dayıdan annemin para verip konu komşu bir kap bici biciye gömüldüğümüz günleri hatırladıkça bu tatlıyı her zaman Mersin ile hatırlayacağım. Buz, ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim muhallebi tarzı bir tatlı ve yine ne olduğunu hiç bir zaman bilmediğim kırmızı şerbetiyle şehrin kavurucu yaz sıcaklığına birebir.

10. Çökelek

s-ea7ddd3e0d2ea77b108cb703df32e73de8ab4ce1.webp[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab26e508f23fb31d62b3c7/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-ea7ddd3e0d2ea77b108cb703df32e73de8ab4ce1.webp[/img]

Bir tür süt mamülü olan çökelek sade haliyle fazla bir şey ifade etmese de yağlanıp değişik malzemelerle süslendikçe mükemmel bir lezzet haline dönüşebiliyor. Silifke yöresine ait olan bu lezzeti eminim çoğu insan Atilla Taş'ın Ham Çökelek şarkısını tekrardan meşhur etmesiyle duymuştur.

(Resimde ham halini koymuşlar, bahsi geçilen baharatlar ile çeşnilenen zeytinyağlı çökelektir. tadina doyulmaz.)

11. Şalgam

s-047f779e7facda9cfb1427670461e52b0f8a44a0.webp
[img=635x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab27f7dafbdce61e78c109/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-047f779e7facda9cfb1427670461e52b0f8a44a0.webp[/img]


Çoğu Mersinli'nin çocukluğunda okul önlerindeki seyyar satıcılarla tanıdığı bu harika içecek turpgiller ailesinden oluşan bir bitki köküdür. Mersin'de şalgam söylerken acılı-acısız ve havuçlu-havuçsuz seçimlerinizi özenle yapmanız gerekiyor. Çoğu Mersinli'nin favorisi acılı ve havuçludur.

12. Sıkma
[/url]

s-f6b59a52056566c6f9cd0e4e19ca1ff09303ef57.webp[img=500x0]https://img-s2.onedio.com/id-53ab28f5d9c6e4a040066865/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-f6b59a52056566c6f9cd0e4e19ca1ff09303ef57.webp[/img]

[url=https://onedio.com/etiket/mersin/5076bf600228f60917601cea]Mersin yörüklerinin Türk mutfağına armağan ettiği eşsiz lezzettir. Sacda açılan hamurun yağlanması ve genelde peynir veya patatesle dürüm haline getirilmesiyle hazırlanan bu yiyecek şehirde yapılan tüm kermeslerin vazgeçilmez yiyeceğidir.


Alintıdır. Orjinali için tıklayınız
Ara
Cevapla
#10

:hö:

:tr:  Kuşlar kısa.. Hayat uçuyor..
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: hasanakcay
03-15-2019, 02:52 PM
Son Mesaj Yazar: MetinKeleş
01-03-2015, 09:13 AM
Son Mesaj Yazar: grotto
12-09-2014, 08:57 AM
Son Mesaj Yazar: Seckin Tunali
11-18-2014, 04:52 PM
Son Mesaj Yazar: alpkaya
10-31-2014, 01:53 PM
Son Mesaj Yazar: efe18
10-28-2014, 04:37 PM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi