Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dişliler, vites oranları, devir hız

http://www.gearingcommander.com/

Arkadaşlar nette gezinirken güzel bir site gördüm, enteresan ve faydalı olabilir diye paylaşıyorum.

Motor marka model ve yılı seçtiğinizde motorunuzun ilk dişli son dişli ve vites oranlarını vererek hesaplama ile hangi viteste hangi devirlerde ne kadar hız yapabildiğinizi gösteriyor. Ben Transalp için baktım ve vites oranları ile ilk son dişli oranları tutuyor. Eğer farklılık varsa siz kontrol edin ve elle girişleri değiştirin. Yada listede motor yoksa tamamen manuel giriş yapın.

Bunun bize ne yararı olabilir diye düşündüm. Şöyle kullanılabilir. İlk olarak uygun devirde yada hızda vites değiştirmemizi sağlar. Dahada önemlisi motorumuzu her zaman maksimum yada en verimli tork değerlerinde sürmemize olanak verir. Akabinde en ekonomik benzin sarfiyatı için uygun devir ve hızları biliriz.

Teorik olarakta motorun max. devrinde kaç yapacağı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Site motorun max. güç ürettiği devri son devir olarak almış. Örnek XL 650 7500devirde ancak max. 53HP üretiyor. Her birimizin motor karakteri farklı olduğu için bu değerler değişecektir. Yinede bunları manuel girip izlemekde mümkün.

Bilmemiz gereken motorumuzun en verimli olduğu devir olacak. İnternette bu bilgiler var.

Örnek, Honda XL 650 5500 d/dk. da en yüksek torkunu üretiyor. Basitçe bu devrin az altında ve üstünde vites değiştirmek ve sürmek motordan en yüksek ve ekonomik verimi almak demektir.

Bazı arkadaşlarda ön yada arka dişliyi değiştirip bazı modifiyelere girişiyor. Bu durumda tabi tüm değerler değişiyor. Bu modifiyelerde de değerlerin nasıl değiştiğini izlemek ve ön görmek için güzel bir site ve uygulama.

Tamekranyakalama20032011215018bmp.jpg

Tamekranyakalama20032011215129bmp.jpg

Tamekranyakalama20032011215047bmp.jpg

Tamekranyakalama20032011215256bmp.jpg

Tamekranyakalama20032011214931bmp.jpg

Burada XL 650 5500 devirde yani max. torkta değişik viteslerde aşağıdaki hızları yapıyor.

Tamekranyakalama20032011215526bmp.jpg

Ara

Cihan abi çok teşekkürler, yeni motor sahibi olan kullanıcıların ve benim çok işimize yarıyacak bir paylaşım...:çiçek:
Ara

:alkış: :çiçek:

Abi yine harika bir paylaşım.. çok teşekkürler..

DijitalTurk Toplu.Biz
Keşfedebildiğin kadar özgürsün.. (VeYSeL)

Hızlı Menü:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi