Yorumları: 3,688
Konuları: 269
Arkadaşlar şu zincir temizliği ve yağlanması hepimizin önemli sorunu. Yani bir takım işlemler solventler falan filan. Ben bir süredir deneme aşamasındaydım ve bu gün size sonuçları veriyorum. Bu motosiklet yan ürünleri ve sanayi bildiğiniz gibi bizi birazda kazıklama üzerinde kurulu. Yok temizleme spreyi sonra yağlama spreyi falan filan. Bir iki pıstada bitiyor bu spreyler ve 10Tl civarı.
Şimdi açın motosikletinizin bakım kitabını zincir için SAE 90 yağ der. Ayrıca O-ring yada X-ring zincirler için asla temizleme solvetlerini önermezler. Zaten bu ring'ler içinde gres vardır ve keçeleri ile kapalı sistemdirler. Yani bizim aslında yaptığımız yüzey temizliği sadece. Bir kilosu 3-5 Tl olan 90'lık yağ alınır ve birde ince yağlıboya fırçası. Bir kaç çift boya eldivenide lazım. Sonra annenizden yada eşinizden bir temizlik bezi yada paçavra vs. isteyin. Eski delik yıpranmış don ve atletinizde iyi iş görür saklayın bunları atmayın.
Yağlama şöyle. Zincirin her iki yüzeyi ortası ve arka dişli kenarından buna dikkat edin.
Temizlemek için bezinize benzin yada mazot döküyorsunuz ve zincirinizi sıkıca kavrayarak tekerinizi çeviriyorsunuz. Zincir pırıl pırıl oluyor. Sonrada fırça ile yağı bol bol yedirerek zinciri yağlıyorsunuz. Biraz çekmesi için bekleyin ve tamam gidin gezin. Ne sıçrıyor nede akıyor arkadaşlar. Hepsi bu. Ben 500Km den fazladır her 100kmde bunu yapıyorum. Zincir pırıl pırıl ve ses falan yok yağ sıçramasıda görmüyorum. Tavsiye ederim. Bu bir kilo yağ heralde bana 2-3 yıl gider. Yani çok ekonomik.
Aman diyim sakın tiner gibi solventler kullanmayın. Sadece gaz yağı bulamazsanız mazot.
Yorumları: 4,266
Konuları: 97
Mehmet abi, harikasın... Eline sağlık.
Ben devamlı zincir temizleme ve yaglama spreyi alırdım hiç bir zamanda iyi tamizlemedi ve yaglamadı.
Geçenlerde bir arkadaşla az şişe bidinde az kalmış mazotu denedim sonuç harikaydı.
Şu don atlet meselesi kafamı çok karıştırdı benim :] mesele şu ; benim motorun yan ayaklığı var ama sizin orta sehpa ve bu işlemi daha kolay yapabiliyorsunuz. Yani ben zinciri don atletle tutup temizleyemem gibi:hö: Arka septa almam lazım bu iş için
Yorumları: 4,189
Konuları: 241
Rep Puanı:
0
mehmet abi eline sağlık ben bu temizliği mazot la yapıyorum senin kullandığın bi fırçayla bende denedim ilk zamanlar fakat fırçanın tüyleri zincir dişli arasına sıkışıyor kopuyor ucuza aldığım sert kıllı diş fırçasıya daha etkili oluyor aralarda yağ pislik kalıntısı bırakmıyor şu temizleme spreylerine bende karşıyım en güzeli gaz yağı fakat oda bulunmuyor kolay beri.
(07-27-2011, 10:43 AM)Batuhan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Fotoğraflarınız ve emeğiniz için teşekkür ederiz.
Affınıza sığınarak bende bir kaç şey eklemek istiyorum,
Zincir temizliği için kesinlikle benzin yada mazot kullanmayın derler. Sebebi ise zincirin içerisinde bulunan o-ring'ler zarar görmesiymiş.
Mazot bu o-ringlere temas etmesi sonucu özelliğini ve sertliğini bozabilmekteymiş.
Sadece gaz yağını tavsiye ediyorlar. Yaklaşık 2 haftadır Gebze'de gaz yağı bulamadım. Bakmadığım bir benzinci kaldı, ona da bu gün gideceğim.
Daha önce okuduğum bir yazıyı paylaşmak istiyorum.
http://www.turkcebilgi.net/otomobil/tekn...-6724.html
(07-27-2011, 10:43 AM)emomen Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Mehmet abi, harikasın... Eline sağlık.
Ben devamlı zincir temizleme ve yaglama spreyi alırdım hiç bir zamanda iyi tamizlemedi ve yaglamadı.
Geçenlerde bir arkadaşla az şişe bidinde az kalmış mazotu denedim sonuç harikaydı.
Şu don atlet meselesi kafamı çok karıştırdı benim :] mesele şu ; benim motorun yan ayaklığı var ama sizin orta sehpa ve bu işlemi daha kolay yapabiliyorsunuz. Yani ben zinciri don atletle tutup temizleyemem gibi:hö: Arka septa almam lazım bu iş için
Sevgili Emrullah, aşağıda ki linkte gördüğün takozdan atolyede yaptırdım. Bir ara gelirsen senin arka tekerlek için yüksekliği ölçer sana da iki adet takoz yaparız. Arka tekerlekleri askıya alıp boşta elle çeviriyorum. Çok pratik oluyor.
Batuhan haklısın gazyağı olması gereken ama neredeyse yok gibi piyasada bulmak zor. Ben şuna dikkat çekmek istiyorum. Zinciri şakır şakır gaz yağı yada mazotla yıkamayın ne olursa olsun. Yani bolca solventin giremeyeceği yer yok tabiki. Zaten anlamıda çok yok. Sprey yağlar içinde silikalı bazı maddeler var onların temizlenmesi dert yani bolca solvent onlar için gerekli. Oysa 90 numara yağ bunun için güzel. Bir bezle bile kolayca sökülüyor ortamdan. Ben bir küçük bidon mazot aldım onu kullanıyorum.
Ben mazotda olsa yıkamıyorum zinciri acık beze döküp siliyorum hepsi bu.
Mazotun zararı olmaz çünkü aslında çok ince bir yağ oda. Hatta şimdi piyasada bol ve ucuz 10 numara yağ var alın onunla silin. Oda süper olur.
Katkın için teşekkürler.
(07-27-2011, 10:43 AM)Batuhan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sevgili Emrullah, aşağıda ki linkte gördüğün takozdan atolyede yaptırdım. Bir ara gelirsen senin arka tekerlek için yüksekliği ölçer sana da iki adet takoz yaparız. Arka tekerlekleri askıya alıp boşta elle çeviriyorum. Çok pratik oluyor.
Abi vallahi böyle bir takozu yapmak hep aklımdaydı ama bir türlü fırsat bulup yapamadım, birazda tembelim heralde:]
Motor servisten çıkar çıkmaz sendeyim:tamam:
Yorumları: 334
Konuları: 37
Rep Puanı:
0
Gaz Yağı
Gebze Ateş Akaryakıt - Petrol Ofisi
Ellerinde az kalmış, 10 Lt aldım. LT'si 3.290 TL
:tr:
Emrullah takoz yapamazsan pratik bir yol daha ben diğer motorlarımda kullandım bunu.
Basit bir kriko (ucuz bunlar) yan ayakta motor ve diğer taraftan kaldır gitsin. Tek kişinin yapabileceği pratik bir şey.
ÖRNEK ŞEKİL A-1
Şu an teker serbest dönüyor.
(Son Düzenleme: 07-27-2011, 12:08 PM, Düzenleyen:
Cihan.)
Mehmet abi, senin içinde bir tamirçi ruhu var hakkaten :] buda iyiymiş...
(07-27-2011, 12:27 PM)emomen Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Mehmet abi, senin içinde bir tamirçi ruhu var hakkaten :] buda iyiymiş...
Rahmetli sevgili Babam asker adamdı ve elinden çok iş gelirdi. Her konuda. Doğrusu ne öğrendiysem ondan öğrendim. Severim mekaniği. :çiçek: