Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Buji hakkında

performans bujisi yada iridyum buji diye satılan bujiler motorun performansına bir katkı sağlamayacağı gibi yüksek yakıt tüketimi ve motor arızası gibi olaylara neden olabilirler.Bu bujilerin farkı daha uzun ömürlü olmalarından başka bir şey değildir.
Motor üreticisinin onaylamadığı parça takımı motorun ileride vereceği arızaların başlıca sebebidir.
Ara

(08-05-2012, 10:01 AM)emomen Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Benim bildiğim ngk standart tip bir buji üretirse yanında alternatif iridyum ve platinyum da üretir.
Yurt dışında NGK nın ultrasonic bujilerinden bulma ihtimalin var.

Bu konuda Emrullah'ın söylediği gibi buralarda da bulabilirsin düşüncesindeyim, Ben iridyum buji taktım vede çok memnunum egzoz dan alev çıkaran Emrullah'a sorun isterseniz :]

Buda Murat abi senin için;
Alıntı:Çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar çok buji çeşidi vardır.
Genelde motorlu araç üreticileri piyasa sürdükleri benzinli motora sahip araçlarında birkaç bujiyi test edip kullanma kılavuzunda kullanıcının isteğine göre istediğini seçebilmesine olanak tanır.
Bu seçeneklerden birisi de iridyum denilen yüksek malzeme kalitesine sahip bujilerdir.
Fiyatları geleneksel bujilerin çok üzerinde olmasına rağmen ömürleri 80-100bin kilometre olarak bildirilir.
Yumuşak Bakır elektrodun yerine özel alaşımlı sert metallerin ve cüruf oluşumunu engelleyen kaplamaların kullanıldığı bu bujiler gerçekten de çok sağlamdır.İdeal çalışma koşullarının korunduğu ortamda bozulması imkansız gibidir.
Ancak bu bujilerin de bir düşmanı var.
Bu düşman hiç tahmin edilemeyen bir düşmandır ve sizin akünüzdür.
Akünüzün voltajı eğer düşükse ve eğer siz marşa basarsanız maalesef on yılda bozulamayan bu bujiler bir marşta arızalanabiliyor.
Bu durumda takviye yapsanız bile motorunuz belki hiçbirşeyi yokmuş gbi çalışıp birkaç gün sonra bujilerini bozabilir.Hemen orada da bozulabilir.Bunu tahmin edemiyoruz.
Ancak standart bujilerin böyle bir sorunu yok.
Bir arabanız varsa ben iridyumu eğer kesenize uyuyorsa ve çok kilometre yapıyorsanız tavsiye ederim.Ben şu anki arabamda iridyum buji varken bile söküp standart bujilerle değiştirdim.Çünkü çok kilometre yapmıyorum ve bazen uzun süre kullanmadan arabamı yatırabildiğimden yolda kalmayı göze almıyorum.
Motosiklet konusuna gelince.Biz bu kadar kilometreleri Türkiye şartlarında hayalimizde bile göremiyoruz.Ne gerek var.Hem kışın uzun süre kullanamadığımız zamanlar gerçekten oluyor.Gerek yok böyle yararlanamayacağımız bir teknolojiye sahip olmaya.
Birde motosikletin arabaya benzemeyen devrilme sorunu var.
Çalışırken devrilen bir motor genellikle boğulur.Bu da bujileri bozmak için yine yeterli.

Buji kıvılcımla ateşlemeli motorlara sahip taşıtlarda en önemli parçalardan biridir. Buji, kıvılcımla ateşlemeli motorların optimum performansını ve güvenilir çalıştırılmasını önemli bir oranda belirler. Bu özellikle bujinin ve onun özel dizaynlarının artarak önem kazandığı modern motor yönetim sistemlerinde kullanılmasını sağlar.

Bujinin görevi, yanma odasına endüksiyon bobini tarafından üretilen yüksek voltajın iletilmesi ve elektrotlar arasında oluşturulan elektrik kıvılcımı vasıtasıyla yakıt/hava karışımının yakılmasını sağlamaktır.

İridyum bujiler yüksek ateşleme sağladıkları için yanma odalarındaki benzin-hava karışımının daha yüksek güçle patlamasını sağlayıp performans artışına yardımcı olurlar. Ancak iridyum bujinin normal bujiye yani içinde bakır yada bakır özlü nikel - krom çubuk elektrot olan bujiye göre daha yüksek ateşleme yapabilmesi için yüksek amperli voltaja ihtiyacı vardır. Çünkü bujiler tek başlarına elektrik üretmezler onlara bu elektrik akımını motorlarımızda bulunan ateşleme bobinleri sağlar. İşte burada küçük bir sorun baş gösteriyor iridyum buji kullanımında bakıra göre daha yüksek bir özgül kütleye sahip olan iridyumun ( civaya yakın ) ateşlemeyi sağlıklı yapabilmesi için daha yüksek amperli voltaja ihtiyacı vardır. Yani eğer iridyum buji kullanacaksak ateşleme bobinlerimizide ona göre değiştirmemiz lazımdır. Aksi takdirde normal ateşleme bobini iridyum bujiye gerçek randımanla ateşleme yaptıramayacağından performans kaybına sebep olabilir.

Zaten performan yükseltmek için yüksek ateşlemeye sahip bobin sistemleri çoğu motor markası için kit olarak satılmaktadır. İridyum bujiler bu kitler takıldıktan sonra kullanılırsa motora modeline ve gücüne göre 5 ile 20 beygir arasında güç kazandırabilir. Normal ateşleme bobini ile iridiyum buji ise çok büyük olmasa bile 2-3 beygir güç kaybına sebep olabilir..........
Ara

aynen bende bundan bahsediyorum. tek başına performans egzostu buji vb şeyler takmak hiçbir işe yaramaz mutlaka ve mutlaka ayarlar değiştirilmelidir.(eski motorumda akrapoviçler vardı onlar bile+2,5 hp güç artışı vaad ediyorlardı )
bir buji değiştir 5 hp güç gelsin nerede görülmüş bu.
Motor üreticileri bunu yapamayacak kadar akılsızmı :hahaha:
Ara

İnanmayın böyle şeylere güç artışı falan yalan. İyi bir buji ve ateşleme sadece motoru optimum verimde çalıştırır yani 50Hp ise 51HP yapmaz fakat uzun süre 50Hp güç almanızı sağlar. Havayı daha az kirletirsiniz ve silindir daha az kirlenir dolayısıyla yağınızda daha uzun ömürlü olabilir vs.
Ayrıca Twin Spark (TS) bir motorda hiç gerek yoktur zaten her silindiri çift buji ateşler. Yine ayrıca 650 yada daha büyük hacimde ve tek çift silindirli motorlar dışında motorlara hiç gerek yoktur. Çünkü silindir iç hacmi büyüdüğünde ateşleme sorunu yaşanır. Zaten şimdi bildiğim kadarıyla bu motorların çoğuda TS yapıda. En akıllıca olan güçlü sağlam motor karakterine uyan bir buji ve ateşleme sistemidir. Kimse aldırmaz fakat ateşleme kabloları çok önemlidir.
Ara

Eğer amaç performansa ise Buji + Hava Filtresi+ Performans yağı ve Filtresi + Egzoz + Kit + Sübap ve Eksantrik Ayarı + Lastik +++++++..... gider bu :)

Buna ek olarak ta bu performansı elde edince durmakta gerek Carbon Diskler + Seramik Balatalar + Çelik Fren Hortumu + Performans Fren yağı ++++++++
Ara

(08-06-2012, 09:56 AM)MaRaNtZz Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Eğer amaç performansa ise Buji + Hava Filtresi+ Performans yağı ve Filtresi + Egzoz + Kit + Sübap ve Eksantrik Ayarı + Lastik +++++++..... gider bu :)

Buna ek olarak ta bu performansı elde edince durmakta gerek Carbon Diskler + Seramik Balatalar + Çelik Fren Hortumu + Performans Fren yağı ++++++++

uu beybi derim buna :O
Ara

(08-06-2012, 10:40 AM)MuratS Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  
(08-06-2012, 09:56 AM)MaRaNtZz Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Eğer amaç performansa ise Buji + Hava Filtresi+ Performans yağı ve Filtresi + Egzoz + Kit + Sübap ve Eksantrik Ayarı + Lastik +++++++..... gider bu :)

uu beybi derim buna :O

Servis bize öyle tarif edince bizde biranda :hö::hö::hö::hö::hö:
Ara

Arabalar ve motorlar için genel olarak fabrika'nın verdiği dışında hiç bir farklılık yapılması taraftarı değilim. Buna lastik ebatları dahil ediyorum.
Aşağıda ki fotoğraf şirket aracımızın motor kapağı açıldıktan sonra ki motoru kucağımıza aldığımızın resmidir.
Yetkili servisin yorumu "kötü benzinden dolayı enjektörün bozulması ve o silindire fazla yakıt püskürtmesiyle bölgede oluşan aşırı ısınmanın etkisiyle metal erimesi"
bize kaçan motor revizyonu ve binlerce lira. bu gibi durumlarla karşılaşmamak için orjinal ve fb. tavsiyesinin dışına çıkmayın derim.

bmuzd.jpg

:tr:
ly2x6.gif
Ara

(08-08-2012, 12:52 PM)Batuhan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Arabalar ve motorlar için genel olarak fabrika'nın verdiği dışında hiç bir farklılık yapılması taraftarı değilim. Buna lastik ebatları dahil ediyorum.
Aşağıda ki fotoğraf şirket aracımızın motor kapağı açıldıktan sonra ki motoru kucağımıza aldığımızın resmidir.
Yetkili servisin yorumu "kötü benzinden dolayı enjektörün bozulması ve o silindire fazla yakıt püskürtmesiyle bölgede oluşan aşırı ısınmanın etkisiyle metal erimesi"
bize kaçan motor revizyonu ve binlerce lira. bu gibi durumlarla karşılaşmamak için orjinal ve fb. tavsiyesinin dışına çıkmayın derim.

Şöyle bir durumda var motorlar için bu tarz performans Bujileri fabrika tarafından onaylanıyor ve bir model belirleniyor, kaldı ki bu ürünlerin katkısını göz önüne alan tasarımcılar artık yeni model motorlarda bu performans ürünleri montajlanmış olarak bile üretime başladılar.
Ara

Honda hangi bujiyi servisinde satıyorsa onu almaya karar verdim, batuhan abininde gösterdiği resimlere benzer resimlerde piston kafası delinmesi, sekman erimesi, vuruntu, kaver aşınmaları gibi nedenlerin başında yakıt hava karışımındaki ayarsızlıkların yanında bujiden de kaynaklanıyormuş. Hangi marka buji bilemiyorum adamın biri iridyum buji takıyor motoruna piston kafası oyulmuş, kaver aşınmış, servisi kullanılan bujiden olduğunu söylemiş. Bunları gördükten sonra korktum açıkcası '' NE EKSİK OLSUN NE FAZLA HİÇBİR ZAMAN STANDARTTAN ŞAŞMA'' :) iyi kafiye oldu :tamam:
Ara