-
AMATÖR DENİZCİ BELGESİ
Forum: Genel Muhabbet
Son Yorum: VeYSeL
11-07-2022, 05:55 PM
» Yorumlar: 3
» Okunma: 952 -
Üye Rozetleri
11-04-2022, 09:20 AM
» Yorumlar: 23
» Okunma: 4,572 -
ZONGULDAK YOLCUSU KALMASI...
Forum: Kişisel Raporlar
11-04-2022, 07:51 AM
» Yorumlar: 7
» Okunma: 1,133 -
Benzine zammmmm
11-03-2022, 11:38 AM
» Yorumlar: 17
» Okunma: 7,960 -
Mini IRONBUTT (Eskişehir'...
Forum: Kişisel Raporlar
Son Yorum: doctor
10-04-2021, 01:44 PM
» Okunma: 811 -
GMK Whatsapp ACİL ve gidi...
Forum: Moto Kafe
Son Yorum: EmreGndZ
05-21-2021, 07:14 AM
» Yorumlar: 323
» Okunma: 90,867 -
Yardım
Forum: Sohbet & Muhabbet
Son Yorum: Barış
05-06-2021, 07:42 AM
» Okunma: 3,270 -
Square Tin Containers Wit...
Forum: Sohbet & Muhabbet
Son Yorum: Lindajeon
04-13-2021, 07:17 AM
» Yorumlar: 0
» Okunma: 1,493 -
İndirimli Ürünler
Forum: Market
Son Yorum: MuratD
03-10-2021, 07:38 AM
» Yorumlar: 11
» Okunma: 3,095 -
Excell sayfalarını birleş...
Forum: Dökümanlar
Son Yorum: ahmetyildirim
02-07-2021, 12:32 PM
» Yorumlar: 10
» Okunma: 6,064
- Toplam Yorumlar:77,037
- Toplam Konular:4,172
- Toplam Üyeler:1,635
- Son Üye:Rukiye Ünal
Arkadaşlar..
Geçenlerde toplantımıza katılan ÇAĞATAY arkadaşımız Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu aramızdan ayrılmıştır.
Kendisine rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyoruz.
:kalp:

:kalp:
Arkadaşlar bir arabaya ihitiyacım var sizin veya çevrenizde satılık araç varsa ciddi anlamda bir araba almayı düşünüyorum bu başlık altından yardımcı olabailirseniz sevinirim. bütçem 10000 - 15000 gibi
Tüm kankalar ve GMK ahalisi!!!!!!!
GMK üzerinde bir uğursuzluk, bir melanet, bir nazar var şüphesindeyim.
Önce Sezgin'nin kazası,
Hamit'in Bursa festivali yolundaki kazası,
Semih'in çarşamba toplantısına gelirken motoru yatırması,
Emo'nun ben yoken geçirdiği kaza,
Erdem'in motorunu yemesi,
Veysel'in motorunun vites geçiş problemi ve 3 hafta pistlerden uzak kalması.
Seyfo'nun 4 yada 2 taklası,
Doktor (Ercan) motoru zaten hiç çıkaramadı. hep hasta.
İsmail ağbinin, Sakarya festivaline giderken geçirdiği kaza,
Dr. Metin hocamızın GS2 eğitiminde bileğini çatlatması,
İlk anda aklıma gelenler bunlar. Sayamadıklarım gücenmesin.
Bu nedenle, kurşun döktürelim, topluca bir nefesi kuvvetli hocaya gidelim. Ne bileyim işte... Birşeyler yapalım. :dur::dur::dur:
İthalatçısı ile anlaşıp, kulüpteki herkese denge bileziği alalım vs.
Fikir ve görüşlerinizi bekliyorum.
evet arkadaslar motordan once ekipmanlardan basliyorum kask icin fikirlerinizi tecrubelerinizi bekliyorum, benim baktigim shoei xr1000 ve shark idi ama scorpion exo 1000 i gordum testlerden basarili cikmis 2'side ayni fiyat kafam karisti..
Shoei xr1000 499 tl.

Scorpion exo 1000 499 tl.

ayrica scorpion da SpeedView sistemi var UV400 onaylı güneş vizörlü tek düğmede aşağıya iniyor.
shark olarak ta bu model var 425 tl.

kask degerlendirmeleri icin : http://sharp.direct.gov.uk/
Her yıl tatilinde farklı ülkelerde motosikletle uzun yolculuklara çıkan NTV sunucularından Mirgün Cabas, bu yıl işiyle tatilini birleştirdi. İki arkadaşıyla Van’dan Trabzon’a uzanan yolculuğa çıktı. Yolda röportajlar yapıyor, doğal ve tarihi zenginlikleri görüntülüyor. İzlenimleri her salı saat 21.00’de NTV’deki “Her Yer”de yayımlanıyor. Mirgün Cabas, bu geziden notları Hürriyet Seyahat okurları için yazdı.

NTV’nin yaz ekranının bir çok güzel yönü var. En iyisi, uzun yaz tatillerine çıkmamı sağlaması. Ekran yeşile, maviye döner; kravatlı, ceketli ciddi sunucuların yerini şortlu, mayolu, neşeli programcılar alır. Onlar seyahat eder, yürürken sağı solu gösterir, kameraya konuşur, kendi çaplarında küçük maceralar yaşar, biz de tatilde seyrederiz.
Bu yaz ben de onlardan biri oldum.
Haziran başında aylaklığa başlayıp ay sonunda sıkılınca “hobisi işi olan” insanlar sınıfına girmek için küçük bir hamle yaptım. Meğer kanal, beni taşlı topraklı yollara itmek için fırsat kolluyormuş. Motosikletle seyahat programı “Her Yer”in marşına böyle basılmış oldu. Seyahatin gerçekten eğlenceli olması için arkadaşlar şarttı. Kıdemli motosiklet arkadaşlarımdan ikisi tereddütsüz katıldılar programa.
Fem Güçlütürk’le Mozambik’te kabilelerin arasından geçerken, kumlu yollarda çok motosiklet devirmişliğimiz, sazdan barakalarda uyumuşluğumız var. Sarper Sesli ise o yollarda peşine takıldığımız kişi. O yollara bizi soktuğu için ayrı, oralardan çıkardığı için ayrı takdir ettiğimiz arkadaşımız.
İKİ İKLİM YANYANA
Bu kez Anadolu’nun tozuna bulanmak için yollardayız. Van’dan yola çıkıp Doğubayazıt, Kars, Artvin, Rize üzerinden Trabzon’a gidiyoruz. Giderken de insanları, tarihi yerleri, doğal güzellikleri, olayları ve tabii kendimizi çekiyoruz. Kameranın önünde üç kişiyiz ama toplamda 8 kişilik bir ekibiz. Sürekli bizi kaybeden ve her kavşakta “Buradan geçen üç motosikletli gördünüz mü” diye sora sora izimizi süren yapım ekibimizle tozu toprağa katıyoruz.
Rotamızın en büyük özelliği, bir seyahatte birbirinden bu kadar farklı iki iklimi ve coğrafyayı bir arada görecek olmamız. Doğu Anadolu’nun düzlükleri, kıraç arazisi, dümdüz uzanan yolları ve sıcağı Karadeniz’de yerini yeşile, yamaçlara, kıvrımlı yollara, çam ormanlarına bırakacak. Daha da ilginci bu değişim bir anda, cetvelle çizilmiş gibi bir keskinlikte yaşanacak. Ardahan’dan Artvin’e giderken Şavşat yolu üzerinde Çam Geçidi’ni 500 metre geçin, solunuza bakın, artık Karadeniz’desiniz...
2 bin kilometre’ye yaklaşan seyahatin günlüğünden paylaşacağım iki etap var. İlki, Ağrı Dağı’yla “yakınlaşma” hikâyemiz...
AĞRI’YLA TANIŞMA
Her Yer ekibi yollarda. Dün gece, bugün ne yapacağımızı planlarken, eldeki malzemeye baktık: Motosikletler var, Ağrı Dağı var, başka da pek bir şey yok... Bugün yapılacaklar ortaya çıkmış oldu: Motorla, gidebileceğimiz yere kadar dağa tırmanmak. Daha önce yapılmış mıydı bilmiyoruz, ama biz yapmadık, o kesin. Niyetimiz bir-iki saat dağda vakit geçirmek sonra Kars’a doğru devam etmek. Sabah katırcı rehber Mahmut Abi’yle buluştuk, o araçta yapım ekibiyle, biz motorlarla yola revan olduk. Kıraç araziye serpilmiş kerpiç köy evlerinin arasından geçerken ne ara dağın yoluna girdik anlamak kolay değil. Yol zaten yol değil. Önce toprak, sonra kum, kaya, çakıl, çukur ve oluklardan oluşan bir iz. Önce dura kalka, yol bozuldukça da düşe kalka ilerledik. Epey bir kilometre sonra, 2 bin 200 metre rakıma ulaştığımızda bu çıkışın dönüşü de var deyip durduk. Sonra baktık ki motorlardan biri geri dönemeyecek durumda, biri kritik sınırda, diğerini de zorlamasak iyi olur... Dağın ortasında duruyoruz. Sonra telefonlar çalışmaya başladı. Bir arkadaş, bir arkadaşın arkadaşı derken tangur tungur bir kamyonet geldi. Sürücü taşıdığı inekleri indirdi, kasasındaki inek dışkılarını süpürdü bir yamacı rampa yapıp motorları yükledik. Sonra kamyoncuyla bağrışa çağrışa bağladık motorları. Dönüş yolunda kamyon kasasında hoplayıp zıplarken de “Amma çıkmışız, amma çıkmışız” diye hayret edip durduk. Yol boyunca da İstanbul’dan getirteceğimiz debriyaj parçalarını nerede kime taktıracağımızı ayarladık. Arada da “Kimmiş yahu bu, Ağrı Dağı’nın sahibi olduğunu söyleyen Ahmet Çortik” diye konuştuk aramızda... “Önce şu zirveye çıkan yolları yaptırsın.”
Ağrı çıkışında Fem Güçlütürk’ün motosikleti bozulunca üçlü 2200 metredeki kampa katırla çıktı. Güçlütürk yola, Sarper Sesli’yle devam etti. Şavşat çevresinde, yolculuğun heyecan dozunu artıran virajlı yollardan geçtiler.
DÖVÜŞTÜKLERİNE BAKMAYIN, ASLINDA KAFKASÖR BOĞALARINI BARIŞTIRIYOR
Kafkasör yaylasına Artvin’in içinden geçilerek çıkılıyormuş. Artvin zaten yamaca kurulu, yayla merkeze 8 kilometre uzaklıkta. Kafkasör Yayla Şenliği üç gün sürüyor. Aşık atışmaları, karakucak güreşleri, halkoyunları derken en heyecanlı anlar üçüncü ve son günde yaşanıyor. Boğa güreşlerinde şenlik zirve yapıyor. Yaylada bir arena var. Tribünlerle çevrili büyükçe bir alan. Bir tarafı açık. Boğaların girip çıkması ve güreşirken yenilenlerin kaçabilmeleri için. Boğalar tıpkı yağlı güreşlerde olduğu gibi ağırlıklarına göre farklı kategorilerde güreşiyor. En heyecanlı güreşler 600 kilogram civarında boğaların güreştiği baş kategoride.
Karşı karşıya getirilen boğalar eşelenip boynuzlarını birbirine geçirdiğinde binlerce izleyici heyecanlanıyor. Boğalar birbirini itmeye başladığında, biri diğerini gerilettiğinde ya da arenadan kaçırdığında futbol seyircisi gibi tezahürat yapıyorlar. Boğaların ve besicilerin güreş öncesi durumları da görmeye değer. Tentelerin altında gölgede tutulan boğalar tımarlanıyor. “Üç kilo fazlası vardı yürüttüm sıkletine düştü” diyor biri. Arenaya çıkışları da unvan maçına çıkan ağır sıklet boks şampiyonlarına benziyor. Boğacılık aile boyu hobi ve gurur kaynağı. Güreş boğaları yıl boyunca özel beslenerek ve antrenmanlarla hazırlanıyor. Erkekler işin keyfini ve kazanmanın gururunu yaşasa da hayvanların asıl bakımını ve şefkatini kadınların sağladığı anlaşılıyor. Güreşlere doğru hayvanları kuru üzüm, bal ve pekmezle besleyen onlar. Hayvanlar güreşirken birbirine pek zarar vermiyor aslında. Hatta şenliği düzenleyenler yaptıkları işe “Boğaları barıştırmak” diyor. Yaz için yaylaya çıkan büyükbaş hayvanlar arasında hiyerarşi mücadeleleri yaşandığını, güreşler sayesinde bu mücadelenin yaylaya çıkmadan arenada tamamlandığını, hayvanların bu sayede “sıralamadaki yerlerini bilerek” yaylaya çıktıklarını anlatıyorlar. Güreşmek hayvanlara pek fiziksel zarar vermiyor demiştim... Kazandıkları müddetçe. Kaybedenleri bekleyen ihtimallerden biri kasaba yollanmak çünkü...
RİZELİ MOTOSİKLET DOKTORU ŞEFİK USTA
Anadolu’da motorcu olmak zor. İnsana bir tuhaf bakıyorlar. Şehirlerden köylerden geçip giden yabancı motorculardan bahsetmiyorum. Biz, turistler filan biraz tanrıların arabaları muamelesi görsek de geçip gidiyoruz aralarından. Asıl yalnızlığı çekenler şehrin yerli motorcuları. Sayıları az, dışarıdan gelenlerle arkadaşlığı seviyorlar ve çok yardımcı oluyorlar. Bu seyahatte bazılarıyla tanıştık, birini size tanıtacağım.
Şefik Topuk başlangıçta bizim için Ağrı Dağı’nda bozulan motorları İstanbul’dan gelecek parçalarla Rize’de tamir edecek ustaydı. Ama motorlarımızı alıp bırakırken sergilediği yardımseverlik, işini yaparken gösterdiği özen, atölyesini ziyaret ettiğimizdeki sohbeti, bize dondurma ısmarlama konusundaki ısrarı kalbimizde yer etti. Hepi topu 10-12 endurocunun olduğu Rize’de bir yalnız motorcu o. “Krosçular vardı eskiden, teker yapmayı (tek tekere kalkmayı) keşfettiler hepsi racingci (yarış motorcusu) oldu” diyor. İyi kalpli Şefik Usta, dünyanın en aksi insanı bile olsaydı da bölgeden yolu geçen tüm motosikletçiler için sigorta gibi önemi azalmazdı, ayrı...
Kaynaka
10 gün süren tatil maratonu nihayet bitti ve yeniden Gebze'deyim.
Hazır motorum da yok, morale ihtiyacım var demiş ve tatile çıkmıştım.
Sanıyorum, motorum olsa da binemezdim herhalde. Baksanıza şu sıcaklara.
Bu sıcakta motora binen arkadaşlara da Allah kolaylık versin.
Siteye şöyle bir göz gezdirdim. bakayım neler yapılmış diye.
Yaz rehaveti ve sıcaklardan olsa gerek, pek bi ölü gördüm.
Uçak, araba, tekne. Motorumun yokluğunda bunlarla oyalandım.
Hiçbiri motorun yerini tutmuyor.
Şimdi sırada yeni motor alımı var. Satılık ilanlarına bakıyorum.
İçime sinen, aklı başında bir motora rastlamadım.
Ramazan girdiğinde satış ilanlarının yoğunlaşacağına inanıyorum..
Sizleri ve yol yapmayı özledim.
Motorsuz da olsa ilk toplantda görüşmek dileğiyle.
Merhaba,
Havalar ısındı, yolculuklar arttı.
Güncel yol bilgilerini paylaşabileceğimiz bir başlık açmak iyi olur diye düşündüm.
Aşağıda bugünlerde ülke genelinde yürütülen yol çalışmaları hakkında bilgiler mevcut. Yolculuk yapacak olan arkadaşlar bunları gözönüne alarak yolculukları hakkında güzergah belirleyebilirler.
Yolculuklarında yol bakım onarım, yahut yolun durumu hakkında bilgi edinmiş arkadalşarda buraya yazıp yönlendirebilirler.
Ülke geneli yol bakım-onarım çalışmaları
Ankara-Kırıkkale yolunun 11. kilometresindeki Lalahan Köprülü Kavşağı'ndaki yapım çalışmaları nedeniyle ulaşım, tek şeritten gidiş-geliş ve dönüşümlü olarak servis yolundan veriliyor.
Piraziz-Giresun-TireBolu yolunun 31-32. kilometreleri arasındaki Kargın Köprüsünde meydana gelen çökme nedeniyle yolun TireBolu istikameti ulaşıma kapatıldığından, ulaşım bölünmüş yolun diğer bölümünden iki yönlü olarak sağlanmakta.
Artvin-Şavşat yolu üzerindeki baraj inşaatı nedeniyle yol trafiğe kapalı olup ulaşım, bekleyen araçlar için aralıklarla çift yönlü olarak düzenlendi.
TEM Otoyolunun Gebze Köprülü Kavşağı-İzmit Doğu arasında, 15 Kasım 2011 tarihine kadar sürdürülecek asfaltlama çalışmaları nedeniyle, kuzey taşıma yolunda hafta içi 22. 00-07. 00 saatlerinde, Cumartesi günü saat 22. 00'den Pazar 11. 00'e kadar, Pazar günü saat 00. 00'dan Pazartesi saat 07. 00'ye kadar yol ulaşıma kapatılacak. Ulaşım güney yoldan gidiş geliş olarak veya D-100 yolundan sağlanacak.
Marmaris Ayrım- Köyceğiz-Ortaca yolunun 46-48. kilometreleri arası Kocabel mevkisindeki patlatmalı yol yapım çalışması nedeniyle, 23 Temmuz 2011 Cumartesi günü 14. 00-16. 00 saatlerinde yol ulaşıma kapatılacak.
Anadolu Otoyolunun Yumrukkaya-Çaydurt ve muhtelif kesimlerinde üstyapı çalışmaları nedeniyle, 30 Temmuz 2011 tarihlerine kadar İstanbul-Ankara istikameti trafiğe kapatılarak, ulaşım diğer istikametten iki yönlü olarak gerçekleştirilecek.
Zonguldak-Devrek-Mengen yolunun 33-87. kilometreleri arasında muhtelif kesimlerde patlatmalı yol yapım çalışmaları nedeniyle 08. 00-19. 00 saatlerinde yol aralıklarla ulaşıma kapatılacak.
TEM Otoyolunun Avcılar-Kınalı Kavşakları 22-73. kilometreleri ve Kınalı Bağlantı yolu 0-8. kilometreleri 15 Kasım'a kadar gerçekleştirilecek üstyapı onarım çalışmaları nedeniyle ulaşım, kontrollü olarak sağlanacak.
Anadolu Otoyolunun Bolu Doğu-Bolu Batı Kavşağı kesimi 2-5. kilometreleri arası üstyapı onarım çalışmaları nedeniyle 12 Ağustos 2011 tarihine kadar Ankara-İstanbul istikameti taşıt trafiğine kapatılarak, ulaşıma diğer istikametten iki yönlü ve kontrollü olarak izin verilecek.
Mekece-Bozüyük yolunun 73-74. kilometreleri arasındaki yol yapım ve bakım çalışmaları nedeniyle 02 Ağustos 2011 tarihine kadar sol taşıma yolu trafiğe kapatılarak, ulaşım sağ taşıma yolundan, iki yönlü olarak sağlanacak.
Anadolu Otoyolunun Gümüşova-Gerede Kesiminin Bolu Doğu Kavşağı ve bağlantı yollarındaki üstyapı onarım çalışmaları nedeniyle 27 Temmuz'a kadar Bolu Doğu Kavşağı giriş ve çıkışları trafiğe kapatılacak. Bolu şehir merkezine giriş ve çıkışlar, Bolu Batı Kavşağından, kontrollü olarak gerçekleştirilecek.
Ankara Çevre Otoyolunun Cebeci Kavşağı ile Gölbaşı Kavşağı Kesimi 7-12. kilometreleri arasında üstyapı onarım çalışmaları nedeniyle 15 Ağustos 2011 tarihine kadar Cebeci-Gölbaşı istikameti trafiğe kapatılarak, ulaşım diğer istikametten iki yönlü ve kontrollü olarak sağlanacak.
Ankara-Çevre Otoyolunun İncek Kavşağı-Sincan Kavşağı Kesimi arasında üstyapı çalışmaları nedeniyle 02 Ağustos 2011 tarihine kadar İncek-Sincan istikameti trafiğe kapatılarak, ulaşım diğer istikametten iki yönlü olarak sağlanacak.
Anadolu Otoyolunun Ankara-Çeltikçi Kesimi arasındaki Hamamçayı Köprüsünde bakım-onarım çalışmaları nedeniyle 29 Temmuz 2011 tarihine kadar Ankara-İstanbul istikameti trafiğe kapatılarak ulaşım diğer istikametten iki yönlü olarak verilecek.
Zonguldak-Ereğli yolunun 54-56. kilometreleri arasında patlatmalı yol yapım çalışmaları nedeniyle 15. 00-17. 00 saatleri arasında yol trafiğe kapalı olacak.
Mekece-Bozüyük yolunun Gölpazarı Ayrımı Kavşağının Köprülü kavşağa dönüştürülmesi çalışmaları nedeniyle 04 Ağustos 2011 tarihine kadar sağ ve sol taşıma yollarında şerit daraltması yapılacak. Aynı yolun 60-62. kilometreleri arasındaki yol yapım ve bakım çalışmaları nedeniyle de 09 Ağustos 2011 tarihine kadar sağ taşıma yolu trafiğe kapatılarak ulaşıma diğer istikametten iki yönlü olarak, 52-53 kilometreleri arasında köprü genleşme derzi çalışmaları nedeniyle 31 Temmuz 2011 tarihine kadar sağ taşıma yolu trafiğe kapatılarak ulaşım sol taşıma yolundan, 23. kilometredeki yol yapım çalışmaları nedeniyle de 11. 00-16. 00 saatlerinde trafik akışı aralıklı olarak gerçekleştirilecek.
Of-Çaykara-Bayburt yolunun 35-44. kilometreleri arasında yapım çalışmaları nedeniyle yol 08. 00-18. 00 saatlerinde trafiğe kapatılarak, küçük tonajlı araçlar için trafik Taşkıran-Demirli-Köknar istikametindeki servis yolundan verilecek.
Menemen-Manisa yolunun 4-15. kilometreleri arasındaki patlatmalı yol yapım çalışmaları nedeniyle hergün 14. 00-17. 00 saatlerinde yol ulaşıma kapatılıyor.
Niksar-Reşadiye-Erzincan yolunun 49-52. kilometreleri arasındaki bölünmüş yol yapım çalışmaları nedeniyle 07. 00-12. 00 ile 13. 00-18. 00 saatlerinde ulaşım 20 dakikalık aralıklarla kesilerek kontrollü olarak sağlanıyor.
TEM Otoyolu Mahmutbey Batı Kavşağı ile Kınalı Kavşağı arasında bulunan köprü ve viyadüklerde yürütülen depreme karşı güçlendirme çalışmaları nedeniyle, 30 Aralık 2011 tarihine kadar 09. 00-17. 00 saatlerinde sürücülerin, trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri istendi. - Ankara
Alıntı:YOL DIŞI (ENDURO) MOTOR KULLANIM TEKNİĞİ
Giriş:
Yol dışı motorlar alt devir seviyelerinde yüksek tork (3000 ile 6000 arası) veren, vites kutusu daha uzun oranda birinci vites kullanımına uygun ve maksimum sürati 180 km/saatin altında motorlardır. Tabi yüksek, sağlam süspansiyonlar, arazi lastiği ve geniş, yüksek didonlarda bunun bir parçasıdır. Bu tip motorlar enduro(avrupa) veya çiftli-spor(amerika) motor olarak tanınır. Yol dışındaki lastik havaları yola göre daha düşük tutulur. Tüm zamanlarda kullanım basıncı 1.1 bar (15psi) ön ve arka biraz daha fazla genelde uygundur ama kayalık bir zemindeyseniz basıncı 2 barın üzerine çıkarın. Aksi takdirde jantlarınız zarar görür ve gerek yol yüzeyi ve gerekse tellerin jant içinde kalan tutunma parçaları lastik patlamalarına sebebiyet verir. İkinci durum şambrelli lastikler için geçerlidir. Bazı markalarda çapraz açılı teller kullanılarak tutunma parçaları jantların dış kenarlarına alınarak lastiklerin dışına taşınmıştır.
Çok ağır şartlarda kullanacaksanız jantlarınız telli (spoke) olmalıdır ve ağır kullanıma uygun iç şambrel kullanmanız gerekir. Şambreller hiç patlak olmasa dahi her 20000 km de değiştirilmelidir. Çünkü supabın etrafı bozulur ve sonuçta yarıklar tamiri imkansız patlaklara sebep olur. Tellerden içeri su sızar ve jantlarda, tellerde ve şambrelde hasar oluşturur. İdeal olan motorunuzu park etmeden evvel jantlarınızın kurumuş olmasıdır.
Motorunuzun hassas parçaları motor koruyucularla korunmalıdır. Bilhassa bokser motorlu BMW ların dışa taşan motor kapaklarında bu koruma son derece önem kazanır. Süspansiyonların parlak parçaları (stanchions), dış silindirin içine girip çıkan iç silindirlerin temiz tutulması bilhassa çok önemlidir. Bunları tam temiz ve hatta pürüzsüz olması silindir lastiklerinin bozulmaması için gereklidir. Bu lastikler(conta) bozulursa ön çatalda yağ sızıntısı başlar. Eğer uzun müddet yol dışı kullanımlarınız olacaksa bu kısımlar lastik kılıflarla korunmalı ve 10W yağ yerine daha yoğun olan 15W yağ kullanılmalıdır.
Koruyucu giyim:
Koruyucu giysiler yaralanmanızı önleyebilir. Kask, göz ve el koruması şarttır ama aşağıdaki listede ihmal edilmemelidir.
. Katı madde(çelik) bilek koruması olan çizmeler. (Spor ayakkabı, kalın bot v.s. olmaz).
. Yırtılmaya dayanan uzun pantolonlar. ( Kot olmaz).
. Diz koruması.
. Üst bacak(kalça-basen) korumaları.
. Dirsek, göğüs ve omuz korumalı ceket.
Beş yol dışı sürüş becerisi:
. İleri bakın, lastiğinizin önündeki şeylerin ötesine.
. Gazı açık tutun.
. İleri doğru uzanın, kollar kıvrık ve gevşek.
. Motoru yola dik konumda tutun.
. Arka freni ve şanzımanı durmak için kullanın.
İleri bakış: Gözler beynin namlusudur. Ağaca bakarsanız ağaca gidersiniz, çukura bakarsanız içine girersiniz bu yüzden bizim ize(patika, kadastro yolu, traktör yolu, keçi izi), kuma bakarken izlediğimiz birkaç önemli kural vardır.
Gözlerinizi yukarıda tutun ve ize yukardan bakın. Normal reaksiyon şekli motorun önüne bakmaktır. Siz izin(patikanın) mümkün olduğunca ilerisine bakın tabi hızınızın ve sağ duyunun sınırları içinde. (Güneşin batışını seyretmeyin). Algılamanız zorlu bölgeyi özümseyecek ve ön tekerinizi iyi bir hatta tutacaktır. Aşağı bakmayın. Tekerinizin önündeki kayaya bakmayın. Yoldaki çukura bakmayın. Kumdaki seyreltik kısımlardaki başka vasıtaların açtığı çukurlara bakmayın. Gitmek istediğiniz yere bakın ve motor sizi istediğiniz hedefe götürecek görünmez hattı çizecektir. İri bir kaya yada büyük bir çukur gördüğünüzde bunu dikkate alın ama gözlerinizin bunlara kilitlenmesine izin vermeden bakışlarınızla bu engellerin ötesini veya çevresini tarayın. Motor bakışlarınızı takip ederek engellere takılmadan devam edecektir.
Önünüzdeki izin geniş açılı bir görüntüsünü izleyin, genel olarak her şeye bakın fakat özellikle bir şeye bakmayın. Bu sizin sadece bakışlarınızın kilitlenmesini engellemez ayrıca başıboş hayvanları, yayaları ve zirai araçları da fark etmenizi sağlar.
Yaklaşan araçlardan, traktörlerden çıkan tozlardan gözlerinizi koruyun.
Çiftçiler hızlı araç kullanmaktan çekinmezler bu yüzden aynalarınızdan arkanızı kontrol altında tutun.
Gazı açık tutmak; hız:
Bu zor gelebilir çünkü doğal reaksiyon yavaş gitmektir. Önünüzdeki patika gevşek taşlar ve kumlarla örtülü olacaktır. Tüm yapmak istediğiniz gazı kesmektir. Sakın yapmayın.!! Biraz yavaşlayın ve gevşek zeminden hemen önce nazikçe gazlayın. Eğer motor sarsılırsa ve sağa sola savrulursa biraz daha gaz verin. Bu gevşek zemini geçince isterseniz yavaşlayabilirsiniz. Motorun dengesi ileri hareketinin miktarına bağlıdır. Hızı artırmak kötü zeminlerle baş etmesine yardım eder. Genel olarak motor hızlandıkça daha dengeli, manevrası daha kolay olur. Yavaş hızlarda motor engeller üzerinde fazla savrulur ve bu sürücüde panik yapabilir. Bu yüzden sebepsiz olarak rahat olmasanız bile biraz daha hızlı gidin. Alta bazı ölçüler sunulmuştur.
. 10-40 km/saat patika veya iz, normal vasıtalar için uygun olmayan yerler.
. 40-60 km/saat kötü yollar. (Dar, çukurlu, çok kıvrımlı, gevşek taşlar, diğer vasıtaların yaptığı derin izler).
. 60-80 km/saat tipik toprak yol. (oldukça düzgün, orta yol tutumu veren).
. 80-100 km/saat iyi bir toprak yol. (Düz, iyi hat ve iyi yol tutuşu veren, kenarlarında önünüze aniden fırlayacak hayvanları gizleyecek çalı veya bodur ağaçlar olmayan).
Gevşek zeminlerde gazı açık tutmak ihtiyacı olduğundan kötü bölümlere çok hızlı ve üst viteslerde yaklaşmayın. Sizin nazikçe gazlayabileceğiniz alt viteslerde olun.
Öne eğilin, kollar kıvrık ve gevşek:
Toprak yolda ilerliyorsunuz aniden taşlar ve kumla kaplı bir çukur gördünüz. Sakın kasılmayın. Çünkü kollarınız kasılı vaziyette motora yön veremezsiniz. Hasmı göz göze karşılamak için daha öne eğilin. Tankı dizlerinizle kavrayın, kollar kıvrık ve gaz verişle birlikte motoru hafif manevralarla yönetin.
Yol şartları ne kadar bozuksa bacaklarınızın üst kısımlarını o kadar ileri alın. Belden eğilerek göğsünüzü, baş ve omuzlarınızı ön tekere yaklaştırın, yani kalçalarınızdan uzaklaştırın. Bu vücut ağırlığınızı didonlara verin manasına gelmez. Didonlara ağırlık verirseniz manevra yapmak imkansız olur. Kollarınız kıvrık ve asla kilitlenmemiş olmalıdır.
Tankı dizlerinizle sağlam bir şekilde tutun ve ayak ayalarınızla pedallara basın. Bu sizi motorla tek vücut yapar ve bu durumda ağırlığınız ön teker gibi yönlendirme işlevinin bir unsuru olur. Yol yüzeyi kötüleştikçe gazı açın. Gaz kesip yavaşlamak motoru sallar. Ayak pedallarına sıkı basın ve kendinizi ayakta bulacaksınız. Doğru olan budur. Sakin didonu kendinize çekerek ayağa kalkmaya kalkmayın. Didon sadece motora yön vermek içindir.
Motoru dik tutmak ve viraj:
Siz önce motoru dik tutmak durumundasınız, ustalaştıkça virajlarda yatışlar, kontra teknikleri gelecektir. Motoru yol yüzeyine dik (90 derece) tutmak virajlarda yavaş gitmek demektir. Ustalaştıkça virajları hızlı dönebilirsiniz. Burada ki gizem virajın dışındaki ayağın pedala kuvvetle basmasıdır. Bu davranış motoru yolda tutar ve virajın merkezkaç kuvvetinin arka tekeri dışa atmasını önler. Bu hareketi yapmanın en kolay yolu ağırlığınızı dış ayağınıza vererek ayağa kalkmanızdır. Bu pozisyonda motoru viraj içine doğru yatırabilirsiniz.
Frenleme:
Eğer aşağıdaki prensipleri uygularsanız sert fren yapma gereksinmeniz kalmaz.
. Virajlara yavaş girip hızlı çıkın.
. Gözlerinizi yukarıda tutun ve ize yukarıdan bakın.
. Tedbirli kullanarak problemleri önceden görün.
Şanzımanınız ve arka freniniz size ihtiyacınız olan durma gücünü verir. Eğer kaya zemin, veya asfalt gibi sert zeminlerde değilseniz kumda, çamurda arka tekerin kilitlenmesinin hiç mahsuru yoktur. Eğer ekstra bir durma gücüne gereksiniminiz olursa ön freni kilitlenecek işareti verene kadar sıkın sonra biraz gevşetin, tekrar sıkın. ABS sisteminin yaptırdığı hareketleri siz yaptırın. Yani siz ön freninizin ABS si olun.
Genel tavsiyeler:
Ayak pedallarınızı sürekli temiz tutun.
Didonun somunlarını herhangi bir göğüs çarpması durumunda, dönerek göğsünüzdeki çarpma şokunu azaltması için gereğince gevşetin.
Ayakta vites değiştirirken bacağınızı kullanın. Ayağınızı pedaldan kaldırarak vites değiştirme işlemini gerçekleştirin.
Motosikletin kasisleri, diğer araç izlerini takip etmesine izin verin. Motoru bunlardan kurtarmaya çalışmayın. Baş ve üst bedeninizin yola dik duruşunu muhafaza edin. Motoru bir şekilde agresif bir tarzda güç bandının altında tutun. Bu şekilde motor yalpalamaz ve siz spin atmadan yeterli bir gücü elinizde tutarsınız.
Çamur içinde çapraz oluklar üzerinde sürüş eğlenceli değildir. Motoru ve sürücüyü sarsar ve sallar. Burada iki sır vardır: Birincisi hızlı gidin yavaş değil, bu oluklar üzerinde daha yumuşak bir sürüş oluşturur. İkincisi güç bandının (max.tork) çok altında alt viteslere geçin. Düşük devir motorun devamlı yakalar gibi sert ivmelenme hareketini engeller ve neticede yumuşak sürüş sağlar.
Elciklerinizin (fren ve debriyajın) yatay durumunu kontrol edin. Didona göre aşağı seviyede olmalılar. Gerekirse bu şekilde ayar yapın. Bu şekil elciklerde bileklerinizi parmaklarınızdan yukarıda tutar. Düşme durumunda beden ağırlığınız bileklere binmez. Kötü bir bölümden geçerken ayağa kalkmak zorunda kaldığınızda kumandaları rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
Tüm çakıl yollarda gevşek kum ve mıcır hatları yolun orta bölümündedir. Bu bölümleri yukarıda anlatıldığı şekilde geçin. Kararlı ve keskin bir hatla geçin. Yanlamadan ziyade daha dik bir açıyla onlara yaklaşın ve temasa yakın noktada hareketinizi gaz verişle birleştirin.
Çizmeleriniz pedalların üzerindeyken yerle yatay durumda olsun. Ayağınızın burnunun bir engele, objeye takılması hoş olmaz.
Tenis topu büyüklüğünde taşlarla doldurulmuş izlerin üzerinden karşıya geçmek, çapraz geçmek zordur. İyice tecrübe kazanana kadar bunu denemeyin. Teknik esasta aynı olsa da.
Motorunuzu otomobillerin yapmış olduğu cilalı gibi parıldayan yüzeylerden sürmek isterseniz buralarda çekim iyidir ve gevşek malzeme ve keskin kenarlar yoktur.
Yolda (asfaltta yada gevşek stabilize ikinci derece nizami tali yollarda değil) cilalı gibi uzaktan parıldayan bir yüzey yoksa bu durum tüm yüzeyin gevşek mıcır ve kumla kaplı olduğunu, preslenmemiş olduğunu gösterir. Bakışlarınızı kaldırın ve ileri bakın. Daha iyi yüzeylere doğru gazınız açık vaziyette sürüşe devam edin. Eğer motor savrulmalar yaparsa gazı açık tutun ve ayağa kalkın. Sert zemine ulaştığınızda motor düzenli gidişe başlayacaktır.
Bir forumda rastladım ve içinde eğitici bilgilerde paylaşıldığı için hoşuma gitti.
http://www.endurocu.com/modules.php?name...289#128546
http://www.endurocu.com/modules.php?name...292#128550
Bence Transalp verebileceğinin çok fazlasını vermiş burada.